Predmetna kazenska zadeva, ki je danes doživela predobravnavni narok na okrožnem sodišču v Mariboru, bi zlahka zašla tudi v hudomušno medijsko rubriko Saj ni res, pa je. V glavnih vlogah nastopata krajana Hoč: sanitarni inšpektor, ki si z omamnim pecivom lajša zdravstvene težave, in lokalni slaščičar s sprevrženim smislom za humor. V stranski vlogi je nič hudega sluteč par, ki se je po obisku slaščičarne znašel na mariborski urgenci.

Nujno zdravstveno pomoč sta poiskala 12. avgusta 2017 zvečer, ker sta trpela zaradi hudih motenj zavesti. Bila sta prepričana, da sta se zastrupila s hrano. Zdravnikom sta podrobno razložila, kaj vse sta zaužila tistega dne. Sum je padel na piškote, s katerimi ju je pogostil lokalni slaščičar, danes 39-letni Niko Štekar. Poznejše preiskave so razkrile, da keksi niso bili strupeni, temveč da so vsebovali psihoaktivno sestavino: kanabinoid THC.

UKC Maribor je dogodek naznanil mariborskim kriminalistom, ki so stopili v stik z oškodovancema. Izročila sta jima štiri Štekarjeve piškote. Kriminalisti so zatem obiskali Štekarja. Po njegovih besedah se je pri njem poprej oglasil njegov dober znanec in sovaščan Zlatko Babič, zaposlen na mariborskem zdravstvenem inšpektoratu. Babič ni prišel opravit pregleda ustreznosti gostinskih objektov in obratov za predelavo živil. Slaščičarja je prišel prosit za uslugo.

Izročil mu je maslo, ki ga je skuhal skupaj z indijsko konopljo. S to maščobo z vsebnostjo THC naj mu speče piškote, naj bi inšpektor prosil slaščičarja. Štekar je v slaščičarni spekel dober kilogram piškotov, opojni posladek pa sta si nato razdelila, so leta 2017 poročali mediji. Babič je svojo polovico odnesel domov, za lastno uporabo. Slaščičar pa naj bi prišel na zamisel, da bi se pošalil s četverico, ki je omenjenega nedeljskega popoldneva prišla v njegov lokal.

Gostom je okoli 16. ure na mizo položil škatlo s piškoti in jim zaželel dober tek. Da imajo omamni učinek, ni razkril. Trije so segli po piškotih, četrti se je vzdržal, ker mu niso teknili ob pivu. Rok R. in Doris M. sta škatlo s piškoti odnesla domov. Tam ju je kmalu obšla slabost.

Kriminalisti so med hišno preiskavo pri Babiču zasegli nekaj rastlin konoplje. Pojasnil jim je, da si z njo že dlje časa lajša zdravstvene težave. Inšpektor je samoiniciativno javil svojemu delodajalcu, da je doživel policijsko preiskavo v zvezi z indijsko konopljo. V službi so mu zatem izrekli opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

Na zatožno klop pred mariborsko okrožno sodnico Mašo Blažeka je danes sedel le Štekar. Babiča, ki mu obtožnica očita neupravičeno proizvodnjo prepovedanih drog in promet z njimi, bo na narok povabila 9. septembra.

Obramba bi izločila obremenilne dokaze

Višja tožilka Januša Kušar Rotman ni predstavila svojega predloga kazni, če bi Štekar priznal, da je v svoji slaščičarni omogočal uživanje prepovedanih drog. Obtoženi namreč ni pokazal interesa za pogajanja, krivdo odločno zanika. »Ne priznavam, ne čutim se krivega. V celoti zavračam očitke iz obtožnice,« je dejal sodnici.

Njegova zagovornica Simona Marko je zatem predlagala izločitev ključnih dokazov, in sicer z argumentom, da naj bi jih policija pridobila nezakonito, ker je to storila še pred uvedbo sodne preiskave. Iz sodnega spisa bi tako vrgla zapisnik o zasegu štirih piškotov, poročilo o njihovi analizi, ki jo je opravil nacionalni forenzični laboratorij, pa tudi poročilo o hišni preiskavi pri obdolženem.