Separatisti Južnega prehodnega sveta so Aden zavzeli, potem ko so svoje sile tja premestili z drugih območij. Zdi se, da gre za nov poskus iz rok vladnih sil prevzeti tudi bližnji pokrajini Abjan in Šabva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spopadi med silami, zvestimi mednarodno priznani vladi predsednika Abedraba Mansurja Hadija, in borci Južnega prehodnega sveta, ki so se s podporo Savdske Arabije vrsto let borili skupaj proti Hutijem, so sprožili bojazen, da bo ena najrevnejših držav na svetu povsem razpadla.

Separatisti Južnega prehodnega sveta so bili deležni finančne podpore in vojaškega urjenja s strani Združenih arabskih emiratov, čeprav je ta država ključni steber koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki v vojni proti Hutijem podpira jemensko vlado. Z Iranom povezani Hutiji še vedno nadzirajo prestolnico Sana.

Jemen, ena najrevnejših arabskih držav, je od leta 2014 prizorišče vojne med vladnimi silami in hutijskimi uporniki, ob podpori rivalskih sil v regiji, Savdske Arabije oz. Irana.