Spontani protesti proti Johnsonovi potezi so izbruhnili v Londonu, Edinburgu, Cardiffu, Manchestru, Bristolu, Cambridgu in Durhamu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V peticiji, o kateri bo moral razpravljati parlament, saj je zbrala več kot zahtevanih 100.000 podpisov, piše, da parlament ne bi smel biti suspendiran ali razpuščen, dokler datum izstopa ne bo preložen ali namera Velike Britanije o izstopu iz EU ne bo preklicana.

Britanska kraljica Elizabeta II. je v sredo odobrila začasno prekinitev dela britanskega parlamenta, ki jo je predlagal premier Johnson.

Johnson vztraja pri izstopu Velike Britanije iz EU 31. oktobra, z dogovorom ali brez njega. Mnogi se bojijo, da bi izstop brez dogovora državo pahnil v kaos.

Kraljica je sporočila, da se bo prekinitev dela parlamenta začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra. Johnson je s svojo potezo povzročil ogorčenje opozicije, ki mu očita, da želi preprečiti razpravo o brexitu.

Prekinitev se bo začela približno en teden po tistem, ko se bodo britanski poslanci naslednji torek vrnili s počitnic. Končala pa se bo le dva tedna pred 31. oktobrom, ko je predviden izstop Združenega kraljestva iz unije.

Formalno gre za t. i. prorogacijo, suspendiranje dela parlamenta pred začetkom novega zasedanja. To stori kraljica na predlog premierja. Zasedanje britanskega parlamenta običajno traja leto dni, a tokratno poteka že od volitev junija 2017, predvsem zaradi brexita. V času tovrstne prorogacije v parlamentu ni razprav in glasovanja, običajno pa se tudi vsi predlogi zakonov, katerih postopki se v prejšnjem zasedanju niso zaključili, umaknejo iz procedure.

Johnson je tako do sredine oktobra praktično zvezal roke opozicijskim strankam, ki so sicer dosegle dogovor, da bi brexit brez dogovora preprečile s sprejetjem posebne zakonodaje v parlamentu.