67-letna Park Geun-hye je bila aprila lani zaradi korupcije in zlorabe položaja na prvi stopnji obsojena na 24 let zapora, na drugi pa na 25 let. Vrhovno sodišče je v danes objavljeni sodbi odločilo, da bi moralo sodišče za obtožbe o podkupovanju objaviti ločeni sodbi, zato je odredilo ponovitev sojenja.

Med sojenjem Parkovi, ki je trajalo deset mesecev, so znova prišle na dan sumljive povezave med velikimi korporacijami in politiko v Južni Koreji. Parkova in njena tesna prijateljica Choi Soon-sil sta bili obtoženi, da sta sprejemali podkupnine od vplivnežev v zameno za prednostno obravnavo.

Parkova je večji del procesa bojkotirala, ker je morala biti med sojenjem v priporu. Aprila lani je bila spoznana za krivo, ker je od velikih korporacij prejela ali zahtevala več kot 20 milijonov evrov, delila tajne državne dokumente, delala sezname kritičnih umetnikov ter odpuščala uradnike, ki so se uprli njeni zlorabi oblasti.

Kot so opozorili južnokorejski mediji, sodba vrhovnega sodišča ni nujno v njen prid, saj bi lahko dobila še daljšo kazen, če bo znova obsojena v dveh ločenih sodbah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Parkova, hči v atentatu ubitega diktatorja Park Chung-heeja, je bila prva ženska na čelu Južne Koreje. Po manj kot štirih letih v Modri hiši, predsedniški palači v Seulu, je bila po valu množičnih protestov po vsej državi odstavljena s položaja.

Vrhovno sodišče je odredilo tudi ponovitev sojenja dediču Samsunga Lee Jae-yongu. Sin prvega moža koncerna je bil leta 2017 zaradi korupcije obsojen na pet let zapora, leto kasneje pa je prizivno sodišče večji del sodbe razveljavilo in mu prisodilo pogojno kazen. Vrhovno sodišče je to odločitev razveljavilo in odredilo novo sojenje.