Policija je v pismu Državljanski fronti za človekove pravice (CHRF), ki organizira proteste, zapisala, da se bojijo, da bodo nekateri udeleženci demonstracij izvršili nasilna in destruktivna dejanja.

Protestniki po navedbah policije minuli konec tedna niso izvajali samo požigov in obsežnih cestnih blokad, temveč so uporabili tudi molotovke, jeklene krogle, opeke, sulice, kovinske palice kot tudi drugo različno doma izdelano orožje, s katerim so uničevali javno lastnino, kršili javni red in mir ter povzročali poškodbe.

Policisti so v nedeljo pripravili vodni top in za ubranitev pred nasilnimi protestniki izstrelili opozorilni strel.

S sobotnim protestom naj bi obeležili peto obletnico odločitve Pekinga, da zavrne politične reforme v Hongkongu. Ta odločitev je sprožila t. i. gibanje dežnikov, ki je nato trajalo 79 dni.

CHRF, ki je organiziral največje proteste v tem finančnem središču v zadnjih desetletjih, je sporočil, da se bo pritožil na odločitev policije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestnike so pozvali, naj se zberejo v središču mesta, nato pa naj se podajo proti uradu za zveze, ki zastopa kitajsko vlado v Hongkongu, vendar je policija oboje prepovedala. Kitajska vojska je medtem sporočila, da so v Hongkong v okviru redne rotacije prispele nove enote kitajske vojske. Državni mediji so objavili video, na katerem oklepna vozila in tovornjaki prečkajo kitajsko-hongkonško mejo, poroča AFP.

Kot je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua, je hongkonška garnizija kitajske ljudske osvobodilne armade danes zjutraj končala 22. rotacijo, odkar je leta 1997 začela opravljati naloge v Hongkongu.