Medtem ko ženski nogomet, še posebej po nedavnem svetovnem prvenstvu v Franciji, na katerem so slavile Američanke, dobiva vedno večje občinstvo in s tem veljavo v svetu športa, je zgodba z ameriškim nogometom drugačna. Finale lige ameriškega nogometa NFL, Super Bowl, je drugi najbolj gledani športni dogodek na svetu, takoj za finalom evropske lige prvakov, a kljub priljubljenosti ameriškega nogometa v ZDA tam ni profesionalne ženske lige. Ta je sicer obstajala že med letoma 2000 in 2008, vendar je bila ves čas pod pritiskom lige NFL, da tako svoj uradni logotip kot logotipe ekip spremeni tako, da ne bodo preveč podobni tistim v moški ligi.

Čeprav si tudi na naših športnih kanalih lahko kdaj ogledamo tekmo Legends Football League, kar je evfemizem za ameriški nogomet, ki ga v spodnjem perilu igrajo ženske, pravi ameriški nogomet, torej takšnega po pravilih NFL, v ZDA igra 4000 žensk. Tekme so organizirane v treh amaterskih ligah, večina žensk, ki se želijo profesionalno ukvarjati s tem športom, pa mora svoje delovno mesto poiskati v pisarni ali ob igrišču, kjer delajo kot fizioterapevtke ali trenerke.

Ko se nogomet sreča z ameriškim nogometom

A morda se bo v letošnji predsezoni zgodil precedens, saj bo na uradni tekmi lige ameriškega nogometa prvič igrala ženska. To sicer ne bo igralka ameriškega nogometa, temveč članica ameriške nogometne reprezentance, Carli Lloyd, ki je letos s svojimi sotekmovalkami osvojila naslov svetovnih prvakinj. To je bil zanjo že drugi naslov, pred kratkim pa je na tekmi proti Irski dosegla svoj 114. gol za ZDA. Carli Lloyd so v NFL opazili po tem, ko so si ogledali spletni posnetek, na katerem je 37-letnica dosegla gol s sredine igrišče, torej s 50 metrov. S tem golom je Carly Lloyd leta 2015 na svetovnem prvenstvu ZDA popeljala do zmage s 5:2 proti Japonski, rekord za zadetek v NFL pa znaša 58 metrov.

Kot je za Fox Sports povedal njen trener James Galanis, naj bi se najboljši nogometašici leta 2015 oglasilo kar nekaj ekip iz lige NFL, ena od njih naj bi ji celo ponudila mesto na klopi in takojšen nastop na tekmi. Galanis ni želel izdati, za katero ekipo naj bi nastopila Lloyd, je pa povedal, da je prvo tekmo, ki bi morala biti danes, nogometašica morala zavrniti, ker ZDA danes igrajo prijateljsko tekmo s Portugalsko. Carli Lloyd je sicer leta 2017 že trenirala z igralci ekip The Philadelphia Eagles in Baltimore Ravens, s katerimi je vadila strele na gol. Nogometašica bi igrala na poziciji kickerja, torej tistega, ki strelja proste strele, če pa se bo udeležila tekme, bo to prvi primer, ko bo ženska v ZDA igrala na tekmi v predsezoni lige NFL.

Ženske lahko moškim držijo žogo

V ZDA sicer občasno v moško ekipo povabijo tudi žensko igralko, a praviloma na položaju, na katerem ne prihaja do fizičnega stika z drugimi igralci. Prva ženska, ki je igrala ameriški nogomet z moškimi profesionalci, je igrala na položaju placekick holderja, torej tistega, ki drži žogo igralcu, ki izvaja prosti strel. Gre za tradicionalno trivialno mesto v ekipi, ki ga opravlja nekdo, ki sicer igra na drugem položaju.

Prvi primer je bila Patricia Palinkas, ki je leta 1970 igrala na poziciji placekick holderja za svojega moža, ki je bil kicker za ekipo Orlando Panthers. Druge ženske so igrale na mestu kickerja, torej izvajalca prostih strelov, vse pa so pred tem trenirale nogomet. Leta 1997 je Liz Heaston dosegla prve točke za moško ekipo v univerzitetni ligi, leta 2007 pa je to storila Abby Vestal, a v dvoranski različici lige.

Prva trenerka je bila Brittanee Jacobs leta 2012

V moški ligi so redke tudi trenerke. Prva profesionalna trenerka ameriškega nogometa je postala Brittanee Jacobs, ki je leta 2012 vodila ekipo v univerzitetni ligi, leta 2015 pa je postala trenerka ekipe Arizona Cardinals v predsezonskem obdobju. Leto pozneje je Kathryn Smith dobila mesto v trenerski ekipi Buffalo Bills in postala prva stalna trenerka v moški ligi NFL.

Do zdaj se je samo ena ženska potegovala za igralsko mesto v ligi NFL. Leta 2013 so na preizkus namreč povabili nogometašico Lauren Silberman, ki pa pred tem ni nikoli igrala ameriškega nogometa in je bila na preizkusnem treningu tako neuspešna, da so številni posumili, da je šlo v tem primeru zgolj za promocijsko potezo. Vabilo Carli Lloyd je prelomno tudi zato, ker bi nogometašica lahko takoj igrala na tekmi, brez nepotrebnega preizkusnega cirkusa, ki je spremljal Lauren Silberman.