Načelnik policijske uprave v Šibeniku Ivica Kostanić je na današnji novinarski konferenci potrdil, da so peterico napadalcev, ki so stari med 19 in 28 let, kazensko ovadili zaradi zločina iz sovraštva, telesnih poškodb in povzročitve gmotne škode. Eden od osumljencev je na begu, iščejo pa še približno deset zaenkrat neidentificiranih oseb, ki jih povezujejo z napadom.

Kot je poudaril Kostanić, so vsi napadalci člani »navijaške skupine iz Splita«. Hrvaški mediji so poročali, da gre za pripadnike navijaške skupine Torcida, v kateri so privrženci nogometnega kluba Hajduk.

Kostanić je dejal, da so se osumljenci kot člani navijaške skupine zbrali v Splitu 21. avgusta in se z več osebnimi avtomobili napotili proti Uzdolju. Pred tem so se dogovorili, da bodo vstopili v gostinski lokal, kjer so bili nato nasilni do gostov, ki so spremljali nogometno tekmo med beograjsko Crveno zvezdo in švicarskim Young Boys, so zapisali na spletni strani policijske uprave s sedežem v Šibeniku.

Po prihodu v Uzdolje so parkirali ob cesti nedaleč od gostinskega objekta. Najprej je eden od njih za kratek čas vstopil v lokal, kjer je opazoval stanje. Po vrnitvi do skupine so se z najmanj štirimi avtomobili okoli 22.15 pripeljali do lokala, v katerega so nato vdrli. Obraze so imeli zamaskirane s podkapami, majicami in rutami, v rokah pa so nosili lesene in kovinske palice. Vozniki so čakali v avtomobilih, je navedel Kostanić.

»Po vstopu v lokal so osumljenci iz sovraštva na nacionalni podlagi verbalno žalili lastnico lokala in goste ter s palicami uničili inventar. Potem so s palicami napadli tudi goste in jih pet lažje poškodovali. Med njimi tudi mladoletnika,« je Kostanić opisal ugotovitve preiskovalcev. Zanikal je, da bi bil napad povezan s podobnim incidentom v vasi Đevrske, prav tako nedaleč od Knina.

Podoben napad na lokalne Srbe, v katerem ni bil nihče poškodovan, se je isti večer zgodil tudi v lokalu v vasi Đevrske, prav tako na območju Knina. Napadalca sta razbijala stvari v lokalu ter žalila navzoče na nacionalni podlagi. Policija je proti 28- in 25-letniku vložila pet ovadb sodniku za prekrške in eno kazensko ovadbo.

Napada sta povzročila številne odzive, tudi v vrhu hrvaške države, kjer so večinoma ostro obsodili napad na pripadnike srbske manjšine, posebej nasilje v Uzdolju. Nasilje je odprlo tudi novi krog verbalnih spopadov med Zagrebom in Beogradom.

Na Hrvaškem je še več jeznih odzivov povzročil saborski poslanec in predsednik vladne Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, ki je med drugim ocenil, da Hrvaška postaja dejavnik nestabilnosti v regiji, ker je neuspešna v boju proti nestrpnosti. Sodobno Hrvaško je prav tako omenil v kontekstu končne usode Neodvisne države Hrvaške (NDH), ki je med drugo svetovno vojno sistematično preganjala in morila Srbe, Jude, Rome in ostale nasprotnike ustaškega režima.

O dogodkih na Hrvaškem je v torek razpravljal tudi vrh hrvaške vladajoče stranke HDZ na čelu s predsednikom in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Predsednik hrvaške vlade je po srečanju izjavil, da so izjave vladnega partnerja Pupovca, ki je Hrvaško primerjal z režimom NDH, skrajno neprimerne in nedopustne. Pričakuje, da Pupovac ne bo več prispeval k polarizaciji hrvaške družbe.

Predstavniki nekaterih združenj hrvaških veteranov so na današnji tiskovni konferenci v Zagrebu napovedali, da bodo od pristojnih institucij zahtevali preiskavo o morebitni kazenski odgovornosti Pupovca zaradi njegovih izjav. Prizadevali si bodo tudi za posebno sejo parlamenta, ker menijo, da najbolj vidni politični predstavnik srbske manjšine na Hrvaškem "destabilizira državo", za katero so se borili.