Nekdanji ameriški podpredsednik in predsedniški kandidat demokratov Joe Biden je v eni od priznanih anket ta teden zaostal za glavnima tekmecema, senatorjema Berniejem Sandersom in Elizabeth Warren, potem ko je imel že več kot desetodstotno prednost. V Bidnovem taboru se vsaj javno niso preveč vznemirjali, ker so naslednje ankete spet pokazale, da je v vodstvu. Toda komentatorji demokratske predsedniške tekme pravijo, da je to le dokaz nove faze v kampanji, ki prinaša večja nihanja in nepredvidljive obrate v tekmi za predsedniško nominacijo stranke.

Biden je v anketi inštituta za merjenje javnega mnenja univerze Manmouth v New Jerseyju dobil 19 odstotkov podpore, odstotek manj od Sandersa in Warrenove. Četrta je bila senatorka Kamala Harris z osmimi odstotki, na petem mestu s štirimi odstotki skupaj župan iz Indiane Pete Buttigieg in senator Cory Booker. Več kot odstotek so dobili še bivši teksaški kongresnik Beto O'Rourke, bivši minister Julian Castro, poslovnež Andrew Young in pisateljica Marianne Williamson.

Druge ankete sicer kažejo, da Biden še vodi, a tudi tam nekoliko izgublja prednost. Eden od razlogov je, da njegov glavni argument – da je najboljši kandidat za poraz Trumpa – nekoliko izgublja težo. Deloma je tako zato, ker se tudi drugi kandidati uspešno predstavljajo kot alternativa predsedniku, Bidnova kandidatura pa trpi tudi zaradi ponavljajočih se verbalnih spodrsljajev kandidata, ki včasih ne ve, v kateri zvezni državi je, ali pa izreka takšne misli: »Revni otroci so prav tako bistri in talentirani kot belski otroci.« Washington Post je o Bidnu včeraj zapisal, da ni le »stroj za besedne spodrsljaje«, ampak pravi lamborgini verbalnih nerodnosti.

Bidnova ekipa pa je lahko res zaskrbljena zlasti nad podatki, da so k Warrenovi in Sandersu začeli prestopati sredinski demokrati. Nekdanji podpredsednik namreč velja za tipičnega kandidata takšne linije, medtem ko sta omenjena senatorja oba predstavnika levega krila stranke.

Klobucharjeva išče pot iz ozadja

Med sredinske kandidate sodi tudi senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar. Bidnov padec bi torej lahko bil priložnost zanjo, vendar raziskava javnega mnenja ni pokazala, da bi jo izkoristila. V povprečju večjih anket ima 0,8-odstotno podporo. Doma v Minnesoti ji pravijo, da je preblaga in da bi morala bolj napasti tekmece z levega krila, ki obljubljajo državno zdravstveno zavarovanje za vse ali odpravo šolnin, ne govorijo pa kaj dosti o stroških in o tem, kje bodo za to dobili denar.

V štabu Klobucharjeve so vseeno zadovoljni, ker se je uvrstila na naslednji televizijski soočenji demokratskih kandidatov septembra in oktobra. Zaradi strožjih pravil in nekaterih odstopov od kandidatur bo gneča na odru nekaj manjša kot na prvih dveh debatah, s tem pa več možnosti za zapomljiv nastop. Strankarske volitve se začno februarja. ba