Ob stoletnici rojstva enega najvidnejših slovenskih filmskih ustvarjalcev Franceta Štiglica so Slovenska kinoteka, Slovenski filmski center in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS v sodelovanju s številnimi organizacijami letos pripravili vrsto zanimivih dogodkov. Na svojstven način so se počastitvi obletnice pridružili tudi v Arboretumu, kjer so snemali posamezne dele Štigličevega filma Dolina miru.

Prizorišča snemanj vseh tamkajšnjih prizorov so v Arboretumu ustrezno označili in dopolnili z ustnim izročilom okoliških prebivalcev že aprila, odkar si je mogoče ogledati razstavo Dolina miru in Arboretum Volčji Potok ob 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica.

Razstava, ki bo odprta še do konca meseca, prinaša tudi zanimive podatke o režiserju, filmu in snemanju. Kot pravijo v parku, bodo snemalne lokacije po razstavi obeležili tudi dolgoročno. Še pred zaključkom razstave pa se bodo Štiglicu poklonili s projekcijo restavriranega filma Dolina miru s filmskim pogovorom pod krošnjami v parku Arboretum Volčji Potok. Film bo predvajan v okviru Filmskih večerov v Arboretumu, ki se začenjajo prav danes in se iztečejo to soboto. Pripravljajo jih v soorganizaciji s Kulturnim domom Franca Bernika Domžale oziroma Mestnim kinom Domžale, ki bo prispeval tehnično opremo in ekipo za filmske projekcije, Slovenski filmski center pa bo omogočil ogled digitalno restavriranega filma Dolina miru.

Film Dolina miru so začeli snemati leta 1956. Scenarij je napisal tedaj mladi slovenski pisatelj Ivan Ribič in ga najprej postavil v Severno Korejo. Kmalu pa so prizorišča za film našli kar doma – v dolini pri Suhem Dolu med Polhograjskim hribovjem in Žirovskim Vrhom, v Poljanski dolini nad Gorenjo vasjo, v hribih nad Cerknim, v Arboretumu Volčji Potok itn.

»Vse aktivnosti pripravljamo v sodelovanju z nosilci in partnerji projekta 100 let Franceta Štiglica. Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim centrom, ki sta za razstavo in promocijo dogodkov pripravila grafično in slikovno gradivo, povezano s filmom Dolina miru,« so še povedali v Arboretumu. av