Na območju ljubljanske mestne občine deluje 23 javnih vrtcev, za vpis v šolsko leto 2019/2020 pa so na občini prejeli 3304 vloge. Na centralnem čakalnem seznamu, ki so ga nazadnje posodobili 20. avgusta, je trenutno že 193 malčkov, ki čakajo na prosto mesto v vrtcu. Kot je ob tem opozorila vodja občinskega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič, je od tega 66 otrok iz drugih občin, starši 122 otrok pa so že prejeli ponudbo za podpis pogodbe, a so jo zavrnili, saj želijo točno določeno enoto oziroma lokacijo. Na centralnem čakalnem seznamu so sicer še trije otroci s stalnim prebivališčem v Ljubljani, ki so jih starši pripravljeni vpisati v kateri koli vrtec, a želijo točno določeno enoto vrtca.

»V vrtec smo sposobni sprejeti vse otroke. Težava je v tem, da starši hočejo ne samo določeni vrtec, ampak tudi določeni oddelek, vse pogosteje nekateri celo točno določeno vzgojiteljico,« je poudaril ljubljanski župan Zoran Janković. Na občini ob tem ocenjujejo, da bodo vsi ljubljanski otroci, katerih vsaj eden od staršev ima prijavljeno stalno bivališče v Ljubljani in ki izpolnjujejo starostni pogoj s 1. septembrom, dobili mesto v javnem vrtcu, razen če želijo starši otroka vpisati v točno določeni vrtec ali enoto vrtca.

Občina ne bi financirala zasebnih vrtcev

V preteklem šolskem letu je bilo v ljubljanske javne vrtce vključenih 93,6 odstotka otrok, kar je precej več od državnega povprečja, ki je v preteklem letu znašalo 81,7 odstotka. »Prostora imamo dovolj,« je ocenil Janković, ki si tudi zato želi več besede občin in lokalnih skupnosti pri ustanavljanju zasebnih vrtcev. Teh je v Ljubljani trenutno prav tako 23. »Pred dvanajstimi leti smo imeli najprej štiri zasebne vrtce, potem smo sčasoma prišli že do 26 vrtcev, zdaj pa so trije manj. Naša naloga je, da jih plačujemo, čeprav jih ne potrebujemo, kar je nepravično,« je bil kritičen Janković.

Ob tem je župan poudaril, da so javni vrtci v Ljubljani dobri, ves čas vanje tudi vlagajo. Samo letos so denimo že končali energetsko sanacijo enote Sapramiška vrtca Črnuče, v enoti Ostržek pa bodo do septembra prenovili centralno kuhinjo. V prihodnjih mesecih bodo delavci končali tudi celovito in energetsko sanacijo enote Vrhovci istoimenskega vrtca, otroci v enoti Tinkara vrtca Mojca se bodo razveselili novega večnamenskega prostora, prav tako večnamenski prostor gradijo v enoti Sladkosned vrtca Pedenjped.

Vrtec bo s septembrom precej dražji

Ob dobrih novicah o prenovljenih prostorih in investicijah v vrtce ter visokem odstotku vključenih otrok pa je starše že poleti presenetila tudi precej neprijetna odločitev mestne oblasti. Spomnimo, da so ljubljanski mestni svetniki na julijski seji prižgali zeleno luč za podražitev vrtca, nove cene pa bodo začele veljati z novim šolskim letom. Starši bodo tako za varstvo otrok v katerem od ljubljanskih vrtcev od 1. septembra naprej plačevali kar 14 odstotkov več kot doslej ne glede na dohodkovni razred.

Starši, ki so na primer do zdaj za otroka iz prvega starostnega obdobja – to je dražje od varstva za otroke iz drugega starostnega obdobja – plačevali 38,80 evra (drugi dohodkovni razred), bodo morali z novim šolskim letom za vrtec plačati 44,06 evra, torej dobrih pet evrov več. Za starše, ki so do zdaj za vrtec plačevali 145,99 evra (peti dohodkovni razred, v katerega je uvrščenih največ ljubljanskih otrok), bo cena narasla na 166,32 evra. Staršem, ki so za vrtec zdaj odšteli 321,17 evra (v devetem oziroma najvišjem dohodkovnem razredu), pa se bo znesek na položnici dvignil na 365,90 evra.