Kako zapleten zna biti kazenski postopek, če se na zatožni klopi znajdeta enojajčna dvojčka, priča primer 28-letnih Ljubljančanov Alena in Edina Eljezija. Obtožena sta vloma v prostore več podjetij v stavbi Ajpesa na Cesti v Kleče v Ljubljani. Glede na najdene sledi je skoraj gotovo, da je bil v nečedno dejanje vpleten vsaj eden od njiju. Lahko pa tudi oba. Vse skupaj je namreč nejasno, saj imata enako strukturo DNK. Da bi to vprašanje razčistili, bi radi zaslišali 31-letnega Ljubljančana Romana Potočnika, ki je bil pri vlomu zagotovo zraven, saj je to priznal. Že nekaj časa se ga trudijo dobiti na sodišče, pa jim še vedno ni uspelo.

Izdajalski rokavica in nogavica

V stavbo Ajpesa je bilo vlomljeno v eni od decembrskih noči leta 2011. Vlomilci so uničili vhodna vrata in se napotili v zgornje prostore, kjer so vdrli v več pisarn, a le v eni našli gotovino. Še ta plen je bil pod pričakovanji, znašal je le sto evrov – manj kot škoda, ki so jo pustili za seboj v obliki polomljenih vrat in podobno.

Verjetno bi po stavbi še brskali, če jih ne bi presenetila policija. Takrat so se razbežali, za njimi pa je ostal avto s precej vlomilske opreme vred. V vozilu so preiskovalci med drugim našli vrtno rokavico in najlonsko žensko nogavico z biološkimi sledmi bratov Eljezi oziroma, da bi bilo vse skupaj še bolj zapleteno, z mešano biološko sledjo z izrazitim prevladujočim delom, ki ustreza DNK dvojčkov Eljezi. Manjši del sledi je pripadal tretji, neznani osebi. Našli so še eno sled, ki ustreza Romanu Potočniku. Ta je v nasprotju z dvojčkoma krivdo priznal že na predobravnavnem naroku in bil tudi že obsojen na pogojno kazen.

Eljezija sta se torej izrekla za nedolžna, na sojenju se zagovarjata z molkom. Ker drugih uporabnih dokazov zoper njiju ni, tožilka Helena Zobec Dolanc seveda vztraja pri Potočnikovem zaslišanju. Ker je priznal krivdo po obtožnici, pomeni, da je priznal svoje sodelovanje pri vlomu z obema Eljezijema. Toda takrat je bil v vlogi obtoženega, ki ima pred sodiščem drugačne pravice oziroma dolžnosti kot priča: obtoženi lahko laže, priča pa ne. A iskanje Potočnika se je izkazalo za pravi zalogaj, zato se sojenje vleče že zelo dolgo. Tudi včerajšnji narok, na katerega dvojčka sicer nista prišla, je bil preložen zaradi Potočnikove odsotnosti. Najprej so pričo iskali na stalnem naslovu, a se je izkazalo, da ima prijavljenega na bežigrajski enoti centra za socialno delo. To seveda pomeni, da tam ne biva, se pa lahko občasno pojavi, dvigne pošto in podobno. Potem je bila odrejena trajna prisilna privedba na sodišče zaradi vročitve vabila na sodno obravnavo, ki tudi ni uspela. Pozneje so dobili informacijo, da je na Švedskem. Res se je izkazalo, da ima tam prijavljeno stalno bivališče in zaposlitev, zato so se povezali s švedskimi pravosodnimi organi, da bi ga zaslišali prek videokonference. Švedi so mu uspešno vročili vabilo, a glede na njihovo zakonodajo za takšne primere, so ga tudi vprašali, ali je sploh pripravljen pričati. Odgovor je bil nikalen in tako so se spet znašli v slepi ulici.

Zastaranje čez dobri dve leti

Sodnica Sinja Božičnik je včeraj povedala, da so na njegov švedski naslov poslali še dve vabili, a pošte ne dviguje. Kot je dejala, so v njegovi kazenski evidenci navedene še določene sodbe, za katere ni podatkov, ali so bile že izvršene. Policija jo je obvestila, da ga, očitno kot pričo, iščejo še pri drugih sodnih zadevah. Zoper njega je razpisanih pet ukrepov, med njimi v lanskem letu štiri odredbe za prijetje s privedbo. Božičnikova ne more odrediti tiralice ali pripora, saj je priča in ne obdolženi, zato bo zdaj predlagala trajno prisilno privedbo, ki pa seveda velja samo za Slovenijo: izvedli jo bodo lahko, če (ko) se bo Potočnik tu spet pojavil in bo policija to zaznala. Do takrat pa lahko samo čakajo. Kazenski pregon zastara decembra 2021.