Nocojšnji otvoritveni dogodek 31. mednarodnega festivala Noči v Stari Ljubljani ob 20. uri na Novem trgu so zaupali Big Bandu RTV Slovenija in dirigentu Lojzetu Krajnčanu, pridružili se jima bodo glasbeniki Boštjan Gombač, Nino Mureškič, Marina Martensson in Goran Bojčevski, nato pa se bodo skupaj podali na popotovanje po raznolikih glasbenih krajinah projekta Iucundus. Na odru jih bo pozneje zamenjal madžarski kvintet Babra, ki se posveča južnoslovanski dediščini, a z urbano navdahnjenim muziciranjem.

Poseben program bo tudi na Dvornem trgu. Nocoj ga začenja zasedba The Balkan Experience of song and ritual, ki bo predstavila avtorski pogled na ljudsko izročilo Slovenije in Turčije, italijanska »power gipsy dance« zasedba Baro Drom Orkestar pa bo ponudila glasbo z vplivi balkanske in armenske folklore, pa tudi klezmerja in pizzice, italijanskega ljudskega plesa.

Oder na Starem trgu bo ob 20.30 krstil kitarist in skladatelj Shaun Ferguson, sledila bo češko-turško-srbska naveza improvizatorjev Invisible World. Na Gornjem trgu pa bo večerno dogajanje ob 21. uri zagnala zasedba Dagadana, ki elemente poljske in ukrajinske tradicije povezuje z jazzom, elektroniko in glasbami sveta.

Glasba manjšin

Direktor Imago Sloveniae Janoš Kern je poudaril, da je tematika letošnjega druženja, glasba manjšin, del dvoletnega mednarodnega projekta Glasovi manjšin (Voices of Minorities), ki ga financira Ustvarjalna Evropa. Povezali so se štirje festivali, poleg Noči v Stari Ljubljani še Budapest Folk Fest – Hagyományok Háza, Musicastrada v Toscani in Trefpunt v Gentu. Gre za izmenjavo glasbenikov in skupin, katerih glasba odraža vplive etničnih manjšin na družbo in kulturo, predvsem na glasbo. Slovenski predstavnik Magnifico je s svojo zasedbo poleti že nastopil na drugih treh partnerskih festivalih.

O podobni temi – Zvok, pesem, političnost – bodo razmišljali tudi udeleženci že tradicionalnega mednarodnega etnomuzikološkega simpozija, za katerega skrbi prof. dr. Svanibor Pettan, ki je tudi podpredsednik svetovnega združenja etnomuzikologov in etnokoreologov ICTM, ki se podpisuje pod soorganizacijo. Pri organizaciji simpozija sodelujeta še ZRC SAZU in ljubljanska filozofska fakulteta.

Ars s svojim programom

Pomembno vlogo na festivalu ima tudi letos tretji program Radia Slovenija – program Ars. Vse koncerte bodo prenašali v živo. Nocoj po otvoritvenem koncertu na Novem trgu bodo razglasili rezultate svojega natečaja za najboljšo kratko zgodbo. Nagrajeno zgodbo bo prebrala dramska igralka Sabina Kogovšek.

V Mestnem muzeju Ljubljana bodo jutri od 17. ure naprej razpravljali o pripravi novega zakona o medijih, nato bodo predstavili projekt zvočnih knjig slovenskih klasikov, ki je nastal v izvirniku in v nemškem jeziku, podpirata pa ga slovenski kulturni center v Berlinu in ZKP RTV Slovenija. Na koncu bodo izvedli še elektroakustično opero Iden, v kateri so se umetniško povezale scenaristki Saška Rakef in Tina Kozin ter skladateljica Bojana Šaljić Podešva.