Pred vhodom v sodno dvorano se je Ivica Kalšek objela s svojim soprogom in si z lic obrisala solze obžalovanja in olajšanja. Če ji je na pričetku kazenskega postopka grozilo 30 let zapora, jo bo v primeru pravnomočnosti danes izrečene kazni doletelo zgolj pet let zapora. Zato si lahko obeta, da bo celico smela (predčasno) zapustiti že leta 2021, to se pravi po polovici prestane kazni.

Mariborski okrožni sodnik Danilo Obersnel je v celoti potrdil, kar je v spremenjeni obtožnici Kalškovi očitalo tožilstvo. Ni zagrešila umora, temveč uboj na mah, za to kaznivo dejanje pa je zagrožena kazen med enim in desetimi leti zapora.

Tožilec Simon Grahornik je v sklepni besedi terjal šest let zapora. Obersnel je Kalškovi danes odmeril leto manj, oprostil jo je plačila stroškov sodnega postopka, pripor pa je podaljšal do pravnomočnosti sodbe. »Upošteval sem vse olajševalne okoliščine: nekaznovanost, priznanje in iskreno obžalovanje,« je razložil. Oteževalnih okoliščin sodnik ni zaznal. »Seveda pa sodišče ni moglo zaobiti dejstva, da je obtožena vzela življenje svoji materi.«

Kalškova je 1. marca letos najprej šla v lekarno po zdravila za svojo mater. Ob prihodu na njen dom v Ošlju nad Šmartnim na Pohorju ji je 88-letna Marija Dovnik znova očitala, da je kriva za nedavni samomor njenega sina, brata Kalškove. Obtožena je bila nanj zelo navezana, zato so jo materini očitki izjemno prizadeli in razdražili.

Tožilec še ne ve, ali se bo pritožil

Dovnikova je zatem pričela z berglo mahati proti hčerki, ki jo je odrinila, tako da je starka padla po tleh. Kalškova jo je dvignila na posteljo in jo tam zadavila s trakom predpasnika. Šele ko je bila Dovnikova že mrtva, je pograbila poleno in jo dvakrat udarila po glavi.

Obersnel je v obrazložitvi sodbe izpostavil dobrodušnost Kalškove, kako je zmeraj vsem bila pripravljena pomagati, skrbela je tudi za svojo ostarelo mater. Verjel je njenemu zagovoru, da je Dobnikova soprispevala k nastanku konfliktne situacije, ki je zatem eskalirala v skrajno nasilje.

Zagovornik Aleš Kolšek je bil zelo zadovoljen z današnjim razpletom sodnega postopka in se na sodbo ne bo pritožil. »Odločitev sodišča je pravilna, nenazadnje sta dva izvedenca potrdila, da se je dogodek zgodil na način, kot ga je opisala obdolžena,« je poudaril. »Dobro se zaveda, kaj je storila, in to odkrito obžaluje.« Tožilstvo bo o pritožbi še razmislilo.