Specializirano državno tožilstvo je v začetku julija vložilo obtožnico zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in še pet soobtoženih oseb zaradi spornega nakupa centralne hladilne strojnice v športnem parku Stožice leta 2010. Vendar pa obtožnica še vedno ni pravnomočna zaradi več pritožb. Če bodo pritožbe zavrnjene, se bo šesterica morala zagovarjati na sojenju.

Poleg Jankovića je tožilstvo obtožnico vložilo tudi proti županovemu sinu in nekdanjemu direktorju podjetja KLM Naložbe Damjanu Jankoviću, nekdanjima direktorjema družbe Grep Zlatku Sraki in Urošu Ogrinu, nekdanjemu direktorju Energetike Ljubljana Hrvoju Draškoviću in Boštjanu Stamejčiču iz družbe Baza Dante.

Spomnimo, tožilstvo Jankoviću očita, da je nekdanjega direktorja Energetike Draškovića nagovoril, naj od Grepa za dobre tri milijone evrov odkupi poslovni prostor, ki bi ga Energetika po ugotovitvah kriminalistov tako ali tako dobila v upravljanje. Iz ovadbe, ki jo je pred časom objavil portal Pod črto, je bilo razvidno, da je Drašković nakupu najprej nasprotoval, nato pa naj bi po Jankovićevem posredovanju zamenjal ploščo. »Župan me je prosil, da vam pomagam, čeprav sem Urošu (domnevno gre za nekdanjega direktorja Grepa Uroša Ogrina, op. a.) že rekel, da ne morem in ne bom kupil prostora,« je policija citirala Draškovićevo elektronsko sporočilo. Policisti so trdili še, da naj bi Energetika za nepremičnino plačala preveč.

Policisti nacionalnega preiskovalnega urada so pri preiskavi tega posla ugotovili tudi, da naj bi del kupnine, ki jo je Energetika Ljubljana plačala Grepu z nakazili prek družb Baza Dante in KLM Naložbe, pristal na Jankovićevem osebnem računu. Na sumljive transakcije med družbami Grep, Baza Dante in KLM Naložbe je pri nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank leta 2012 opozorila tudi komisija za preprečevanje korupcije. Janković je v preteklosti denarne zneske, ki jih je dobival od KLM Naložb, pojasnil kot vračilo dolga.