Iz Crvene zvezde so med ponedeljkovim postavljanjem starega tanka ruske izdelave modela T-55 sporočili, da je stadion dobil »še eno atrakcijo«. Kot so dodali, predstavlja tank »kulturno dediščino«, navijači zvezde pa pogosto pri svojih koreografijah uporabljajo podobo tanka. Na tank pred stadionom so medtem izobesili navijaška znamenja beograjskega kluba, na spletnih družbenih mrežah pa se vrstijo fotografije privržencev Crvene zvezde na tanku.

Vojni zločini

Na Hrvaškem ocenjujejo, da navijači beograjskega kluba, ki na svojih tribunah redno izpostavljajo zastavo z napisom Vukovar v cirilici, nadaljujejo povzdigovati simbole srbske agresije nad sosednjimi državami. Med drugim je na stadionu Crvene zvezde videti tudi stenske risbe, ki častijo haaškega obsojenca, srbskega generala Ratka Mladića.

Tank so postavili pred vhodom na severno tribuno stadiona, na kateri se zbirajo pripadniki navijaške skupine Delije, ki jo je v začetku vojne na Hrvaškem vodil haaški obtoženec Željko Ražnatović Arkan. V Brežicah rojeni Arkan je bil tudi poveljnik paravojaških srbskih enot, ki so storile vojne zločine na Hrvaškem in v BiH.

Poleg vojnih zločinov so na Hrvaškem v kolektivnem spominu tudi televizijske slike srbskih tankov, ki jih navdušena množica v Beogradu spremlja v napad na Vukovar. Nekateri srbski mediji so sicer zanikali, da bi šlo za tank, ki naj bi ga uporabljali med bojem za Vukovar.

Dan potem ko so na ploščadi pred stadionom beograjskega nogometnega kluba postavili tank, pa so pred stadionom v Zagrebu privrženci Dinama parkirali stari traktor. Na Hrvaškem podoba traktorja spominja na odhod pripadnikov srbske manjšine med hrvaško vojaško operacijo Nevihta, ko naj bi Hrvaško zapustilo približno 200.000 državljanov srbske narodnosti, večina na traktorjih. Hrvaška skrajnja desnica rada grozi preostalim Srbom na Hrvaškem, da bodo znova »prižigali traktorje«.

Crvena zvezda in Dinamo v ligo prvakov

Crvena zvezda se je sicer uvrstila v skupinski del elitnega evropskega nogometnega tekmovanja, potem ko je v Beogradu dosegla neodločen izid 1:1 s švicarskim Young Boys Bern. Evropsko jesen v elitnem tekmovanju so si rdeče-beli zagotovili na podlagi večjega števila golov v gosteh. V Bernu sta se ekipi tudi razšli z remijem 2:2. Dinamo iz Zagreba si je prav tako zagotovil mesto v elitnem tekmovanju, potem ko je remiziral (1:1) pri Rosenborgu, doma pa zmagal z 2:0.

Crvena zvezda bo sicer zgolj z uvrstitvijo v skupinski del lige prvakov zaslužila 15,2 milijona evrov, kolikor bo klubom izplačala Evropska nogometna zveza. Beograjčani pa si lahko obetajo še dodatna dva milijona evrov na podlagi desetletnega količnika, neupoštevajoč prihodke od prodaje vstopnic in marketinga.