Ivanišević nam je razodel, zakaj Jozef Kovalik ni »samo« teniški igralec, ampak tudi zet Marjana Vajde, ki ga je pred tremi tedni postavil v novo življenjsko vlogo dedka, potem ko je njegova žena Nikola Vajdova Kovalikova doma v Bratislavi rojevala dobrih 25 ur. Za piko na i je novopečenemu očku Jozefu Kovaliku na igrišču nasproti stal novopečeni stric Aljaž Bedene. Njegov brat dvojček Andraž je namreč le nekaj ur prej v Ljubljani dobil hčer Lino. Razumljivo je bila uvodna stričeva newyorška zmaga s 6:3, 6:4, 7:5 posvečena nečakinji.

Tudi drugače je Aljaž Bedene v New Yorku odlično razpoložen, s svojo ekipo stanuje v prijetnem apartmaju v predelu Astoria v Queensu, kamor je s seboj iz Slovenije pripeljal posebnega gosta, prijatelja Rada Muleja, ki je zaslovel kot reševalec Mile v seriji Naša mala klinika, sicer pa je ambasador dobrodelnega projekta Gibaj, mladina!. V New Yorku je zadolžen za pripravljanje solat.

Pripravljen je tudi že spisek kandidatov za nove člane teniške dvorane slavnih in med nominiranci se je poleg Špancev Conchite Martinez in Sergija Bruguere ter Šveda Jonasa Bjorkmana tokrat znašel tudi Hrvat Goran Ivaniševič. Nepozabni zmagovalec wimbledonskega turnirja leta 2001 zdaj živi razpet med Visom in Novakom Đokovićem. Na med Slovenci tako priljubljenem hrvaškem otoku živi njegov oče Srđan, v ekipi prvega igralca sveta pa se z Marjanom Vajdo enakopravno menjavata v vlogi trenerja.

Da je bila več kot enakopravna nasprotnica Američanki Danielle Collins na igrišču, ni zmogla izkoristiti Mariborčanka Polona Hercog, ki je po porazu v prvem kolu skrušena priznala, da si z newyorškim grand slamom pač nista na ti. Od desetih nastopov na OP ZDA je sedemkrat izpadla že v uvodnem krogu. 27-letnica je na svojem večnem razpotju, pravi, da za osvajanje zmag ni dovolj le tenis. Kako naprej, se bosta odločila skupaj s Hrvatom Željkom Krajanom, ki je že od pariškega grand slama ob njej spet v dvojni vlogi, trenerski in zasebni. »Nehala ne bom,« je odločna Polona Hercog, a dodaja, da mora ugotoviti, kaj pravzaprav hoče. »Preživljati se samo z nagradami ni lahko, hoteli in potovanja so dragi, sponzorja pa ni,« je potarnala in dodala, da išče tudi primernega kondicijskega trenerja, veščega fizioterapije, ki bi jo spremljal po svetu.

Aljaž Bedene se bo v drugem kolu pomeril z nepredvidljivim igralcem z odličnim servisom, s Francozom Benoitom Pairejem, s katerim se poznata že iz mlajših kategorij – oba sta letos praznovala 30. rojstni dan. Nazadnje sta se pomerila aprila v Marakešu, kjer je naš igralec izgubil tesno s 5:7 v tretjem nizu. Bedene je odločen, da bo v New Yorku jutri drugače.