Kriminalisti naj bi stopili na prste kriminalni združbi s Celjskega, ki je dalj časa iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo tihotapila nezakonite migrante. »Doslej zbrane ugotovitve kažejo, da so osumljeni v sodelovanju z neznanimi storilci z območja Slovenije ali tujine organizirali in vodili del mednarodne kriminalne združbe, ki je delovala z namenom prevažanja ilegalnih migrantov. Od konca lanskega leta do danes so preko Slovenije prepeljali najmanj 270 ljudi,« je povedala tiskovna predstavnica za stike z javnostmi Policijske uprave Celje Milena Trbulin.

Aktivnosti na terenu so včeraj potekale ves dan, prostost pa so odvzeli sedmim osumljenim, domnevno članom kriminalne združbe, ki jih sumijo več kaznivih dejanj s področja nezakonitih migracij. »Člani kriminalne združbe so osumljeni, da so od konca lanskega leta do avgusta letos izvršili več kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države,« je še razkrila Trbulinova. Več o poteku preiskave in trenutnem stanju na področju ilegalnih migracij in ukrepih policije naj bi razkrili danes na novinarski konferenci, kjer bosta o tej očitno vse večji problematiki tudi pri nas med drugim spregovorila vodja sektorja kriminalistične policije na celjski PU Damijan Turk in samostojni policijski inšpektor na oddelku za državno mejo in tujce Vlado Koražija.

Celjani in Velenjčan

Kot smo izvedeli neuradno, naj bi bili osumljeni člani kriminalne združbe večinoma Celjani, eden naj bi bil doma z območja Velenja. Enega od osumljenih naj policisti ne bi našli, domnevno naj bi bil v Turčiji in se mu je tako za zdaj uspelo izmuzniti organom pregona. Člani kriminalne združbe naj bi nelegalne prevoze migrantov večinoma iz Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Indije in Kitajske organizirali na relaciji Hrvaška–Slovenija–Italija. Nekateri že opozarjajo, da so zaslužki na področju ilegalnih migracij vse višji in da celo že presegajo zaslužke preprodajalcev prepovedanih drog.