Pet mesecev trajajoča ofenziva sirskih režimskih sil proti zadnji večji enklavi upornikov v Idlibu, ki poteka z rusko zračno in tudi kopensko podporo, prehaja v nevarno fazo konfrontacije s Turčijo, ki podpira nekatere nasprotnike trdoživega sirskega voditelja Bašarja Al Asada. Območje na severozahodu Sirije so med preteklimi vladnimi ofenzivami z dogovorom določili za zatočišče pregnanih nasprotnikov režima in njihovih sorodnikov. Ti s poskusi Damaska, da ponovno vzpostavi nadzor nad celotnim državnim ozemljem, doživljajo novo humanitarno katastrofo, preti pa jim tudi dokončen vojaški poraz. Turški predsednik Tayyip Erdogan, svojčas zagret za zrušitev Asada, je zdaj očitno zaskrbljen zaradi nevarnosti, ki jo poraz upornikov potencialno prinaša za njegovo državo z novim begunskim valom in skrajneži različnih militantnih frakcij. Ankara je v skladu z dogovorom z Moskvo in Damaskom o vzpostavitvi varnostnega območja s svojo vojsko prisotna v Idlibu, v današnjih pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pa je Erdogan iskal predvsem zagotovila, da režimske sile ne bodo storile ničesar, kar bi ogrozilo turške vojake.

Putin je po pogovorih dejal, da sta se s turškim kolegom dogovorila za skupne ukrepe pri »nevtralizaciji teroristov« na območju Idliba in normalizacijo razmer v celotni Siriji. Dodal je, da se tudi strinjata, da mora Sirija ostati enovita država.

Erdogan je tamkajšnje razmere opisal nekoliko drugače. Na tiskovni konferenci po pogovorih je dejal, da je nesprejemljivo, da sirske režimske sile »sejejo smrt med civilisti iz zraka in s tal z izgovorom, da se spopadajo s terorizmom«. Dodal je, da ima Turčija pravico do samoobrambe na svojih mejah in da je njeno odločenost pri tem »osebno prenesel dragemu prijatelju Putinu«. Sirske režimske enote so namreč prejšnji teden obkolile upornike in turško vojaško izpostavo pri Marat Numanu okoli 50 kilometrov južno od Idliba. Turčija ima v dogovoru z Moskvo in Teheranom na sirskem severu ducat vojaških izpostav, ki predstavljajo tampon med Asadovimi silami in uporniškimi frakcijami, ki jih podpira.

Putin in Erdgan sta se posvetila tudi nadaljnjemu sodelovanju pri vojaški oborožitvi. Erdogan je po ogledu predstavitve radarjem nevidnega lovca Su-57 na obrobju Moskve dejal, da sta razpravljala o nadaljnjih korakih v sektorju obrambne industrije. Danes je Turčija tudi prejela drugo pošiljko ruskega raketnega sistema S-400, ne oziraje se na kritike zaveznikov v Natu.