Ob omembi kratice UFC večina športnih navdušencev pomisli na Conorja McGregorja. A na Hrvaškem to ne drži. Naši južni sosedi imajo v najtežji kategoriji tega krutega športa svojega junaka. Stipe Miočić se je hrvaškim staršem leta 1982 rodil v Euclidu v Ohiu. Čeprav nastopa pod ameriško zastavo, nikoli ne pozabi na svoje korenine. Tudi Hrvati so ga vzeli za svojega.

Od nogometa do boksa

V otroštvu mu ni bilo lahko. Hrvaška imigranta Kathy in Bojan Miočić sta se ločila, ko je bil še otrok. Mlada leta je preživel pri mami in starih starših, pozneje je dobil očima in polbrata Jonathana. Mama ga je že od malih nog spodbujala k športnim aktivnostim, v srednji šoli je Stipe treniral ameriški nogomet, bejzbol in rokoborbo. Svojo »pretepaško« kariero je začel leta 2005, ko je na treningih najprej treniral skupaj z Danom Bobishem. Nato se je preusmeril v boks, kjer je po le osmih mesecih resnih treningov premagoval precej izkušenejše boksarje. Leta 2011 je sledil nov preobrat – junija je podpisal pogodbo z UFC, oktobra istega leta pa v kategoriji UFC 136 prišel do prve zmage. S soglasno odločitvijo sodnikov je premagal Joeyja Beltrana. Njegova kariera je nato doživela strm vzpon.

14. maja 2016 je v Braziliji premagal legendarnega Fabricia Werduma in si prvič nadel šampionski pas v najtežji kategoriji. Že septembra ga je proti Alistairu Overeemu ubranil z nokavtom v prvi rundi, zgodbo pa je ponovil še maja prihodnje leto proti Juniorju dos Santosu. Nekoliko težje delo je imel januarja lani proti Francisu Ngannou, ko so o zmagovalcu odločile šele točke sodnikov. S tretjo zaporedno ubranitvijo naslova v najtežji kategoriji UFC se je vpisal v zgodovino, čestitala pa sta mu tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović in premier Andrej Plenković.

Cormierju vrnil za boleč poraz

Nato je sledil dvoboj z Danielom Cormierjem. Obračun so mediji poimenovali »superboj«, v katerega je Miočić vstopil kot veliki favorit zaradi prednosti v višini in moči v nogah. A dvoboj se je za hrvaške ljubitelje pretepov končal šokantno hitro, Cormier je zmagal z nokavtom že v prvi rundi. Ameriški borec hrvaških korenin je leto dni čakal na maščevanje in ga dočakal 17. avgusta, ko je po štirih rundah – v prvih dveh je Cormier prevladoval – z nokavtom ugnal ameriškega rivala in še drugič osvojil naslov v najtežji kategoriji, ob tem pa zaslužil 830.000 ameriških dolarjev. Na dvaindvajsetih tekmah v profesionalni karieri je tako osvojil 19 zmag in doživel tri poraze, po zadnjem naslovu ga mnogi športniki te discipline proglašajo za najboljšega vseh časov. »Z vsem spoštovanjem do Daniela Cormierja, Stipe je zagotovo najboljši v težki kategoriji vseh časov. V tem trenutku bi premagal kogar koli. Je eden najvišjih borcev v svoji kategoriji, a je izjemen tudi v tehničnem pogledu. Podoben je Werdumu, a ima še močnejše roke,« je dejal kontroverzni borec UFC in nekdanja zvezda ameriškega nogometa Greg Hardy.

Čeprav med dvoboji slovi kot neusmiljen borec, je Miočić v zasebnem življenju povsem drugačen. Kljub profesionalni karieri borca v Oakwoodu opravlja službo gasilca, pred leti pa je na vprašanje Joeja Rogana, legendarnega komentatorja UFC-obračunov, zakaj to počne, odgovoril, da »želi imeti službo s prihodnostjo, tudi ko konča kariero med borci«. Svojo mehko plat je Miočić, ki je poročen z Američanko Ryan Marie Carney, pokazal tudi po zadnjem dvoboju, ko je ob mnogih čestitkah dejal: »Hvala za vse spodbudne besede in čestitke, a zame je najpomembneje, da je name ponosna moja hči.«