Sergej Magnitski je bil ruski finančni revizor, ki je javno objavil podrobnosti o več kot 200 milijonov evrov težki prevari ruskih državnih uradnikov. S tem je Kremlju stopil na žulj in novembra 2008 so ga priprli zaradi suma davčne utaje, mu pripor nato večkrat podaljšali, čez leto dni pa je umrl. Čeprav je že dlje časa prosil za zdravniško pomoč, so ga praktično ignorirali.

Leta 2013 so ga posthumno celo spoznali za krivega sodelovanja pri davčni utaji skupaj z britanskim finančnikom Williamom Browderjem, ki je vodil hedge sklad.

Primer Magnitski je tedaj razgalil, kako Rusija obravnava in preganja žvižgače in politične nasprotnike. ZDA so sprejele tudi sankcije proti ruskim državljanom, ki naj bi sodelovali pri kršenju človekovih pravic, zakon pa je dobil ime prav po Magnitskemu. Podobno so se odločile tudi druge države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sedemčlanski senat ESČP, v katerem je bil tudi ruski sodnik, je danes soglasno odločil, da je Rusija kršila več določil Evropske konvencije o človekovih pravicah, ko Magnitskemu niso nudili pomembne zdravniške pomoči in ker mu ni bila zaščitena pravica do življenja.

Opozorili so tudi, da so stražarji v zaporu z njim ravnali slabo in da je bil neupravičeno in predolgo v pridržanju. Prav tako so obsodili očitno nepravičen posthumni sodni proces, v katerem je bil Magnitski na koncu obsojen.

Sodišče je Rusiji naložilo, da mora ženi in materi Magnitskega plačati 34.000 evrov odškodnine.