»Mislim, da je ta resor za Poljsko tako pomemben, da bi ga moral dobiti nekdo, ki se že vse življenje ukvarja s kmetijstvom,« je po poročanju spletnega portala Politico dejal Szczerski.

Varšava je že predlagala novega kandidata, in sicer pravnika Janusza Wojciechowskega. Ta je trenutno poljski član evropskega računskega sodišča, prihaja pa s podeželja in je bil v preteklosti nekaj časa na čelu stranke poljskih kmetov. Preden je postal član računskega sodišča, je bil evropski poslanec iz vrst poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost ter tudi podpredsednik odbora za kmetijstvo v Evropskem parlamentu.

Portugalska pa se je medtem odločila za nekdanjo evropsko poslanko Eliso Ferreira. Sprva je sicer poleg nje predlagala še nekdanjega infrastrukturnega ministra Pedra Marquesa, potem ko je von der Leynova države pozvala, naj predlagajo moškega in žensko. Portugalski premier Antonio Costa je zdaj izbral Ferreiro, poroča Politico.

Ferreira je zadnji dve leti na položaju namestnice guvernerja portugalske centralne banke. Pred tem je bila med letoma 2004 in 2016 članica Evropskega parlamenta.

Predsednica prihodnje komisije se je po navedbah neimenovanega portugalskega diplomata s portugalsko komisarsko kandidatko tudi že srečala.

Von der Leynova je namreč danes začela pogovore s kandidati za komisarje. Vsak dan se bo srečala z več kandidati, vendar, kot poudarjajo v Bruslju, imen ne bodo objavljali, saj se lahko še spremenijo. Tako tudi ni znano, kdaj bo na vrsti slovenski kandidat, dosedanji vodja predstavništva pri EU Janez Lenarčič.

Doslej imen komisarskih kandidatov nista posredovali Francija in Italija. Prva naj bi to storila danes, druga je v ponedeljek zaradi vladne krize zaprosila za odlog.

Nova Evropska komisija naj bi mandat nastopila novembra, pred tem komisarje čaka potrjevanje v Evropskem parlamentu.