Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek se v teh dneh veliko giblje v izobraževalnih ustanovah. Potem ko je minuli teden v družbi nogometaša Domžal Adama Gnezda Čerina obiskal vrtec Galjevica v Ljubljani, je danes seznam reprezentantov za kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo v Stožicah s Poljsko (6. septembra) in Izraelom (9. septembra) predstavil v Osnovni šoli bratov Polančičev, ki jo je obiskoval tudi sam. Če bo nadaljeval v takšnem ritmu, ga v prihodnosti morda pričakujemo tudi na kakšni srednji šoli ali fakulteti.

Ker septembrski tekmi sovpadata s pričetkom šole, so na NZS tokratno akcijo poimenovali Skupaj v šolo, skupaj na nogomet. Danes so za prisrčno kuliso na tiskovni konferenci v učilnici za zemljepis poskrbeli mladi nogometaši iz manjših klubov v okolici Maribora, ki so imeli na dresih na hrbtih zapisane priimke reprezentantov. Posedli so jih v prvi dve vrsti in medtem ko so njihove mame dogajanje zvedavo opazovale s šolskega hodnika, so Keka zasule z vprašanji celo bolj kot novinarji.

Poljska in Izrael tekmi resnice za Slovenijo

Pred Slovenijo sta sredi kvalifikacijskega ciklusa dve domači tekmi resnice, v katerih nujno potrebujejo točke. »Oba tekmeca sta zahtevna, a če hočeš nekaj narediti, moraš razmišljati pozitivno in kako s kakovostno predstavo ter pomočjo polnih Stožic priti do točk. Veliko je vprašanj, saj so se nekatera prvenstva komaj začela, zato bodo igralci iz Španije in Italije prišli na zbor s tekmo, dvema. Drugi imajo za seboj že dolgo sezono od junija naprej. Iz tega, da imajo igralci različno minutažo, ne delam cirkusa. V slovenskem reprezentančnem nogometu glede tega segmenta nikoli ni bilo idealno. Vedno se je izteklo dobro, ko je bilo dovolj motiva in želje, da so fantje šli na glavo. Na zadnji tekmi v Latviji sem dobil nekatere odgovore, potem ko mi je šlo zelo na živce in mi še vedno gre prvi polčas z Avstrijo v Celovcu, ko nismo bili gledljivi,« je izpostavil Matjaž Kek.

V reprezentanco se vrača napadalec Tim Matavž, ki trese mreže na Nizozemskem. Nov obraz je 32-letni centralni branilec Uroš Korun, ki tekmeca odlično pozna, saj igra v poljski ligi. Ker Miha Mevlja v Rusiji greje klop za rezerve, bi izkušeni Korun lahko zavzel mesto v osrčju obrambe v paru z Aljažem Struno. V primerjavi s prejšnjo akcijo na seznamu trenutno ni Nemanje Mitrovića, Andraža Strune (brez kluba), Damjana Boharja, Domna Črnigoja, Adama Gnezde Čerina (v mladi reprezentanci do 21 let), Jona Gorenca Stankovića in Žana Majerja, a se to konec tedna lahko spremeni, saj seznam še ni dokončen. Iz slovenske lige so trije igralci: vratar Nejc Vidmar, Martin Milec in Luka Zahović. Kek je gledal tudi Roka Kronavetra in Rudija Požega Vancaša, a je konkurenca na njunih igralnih položajih najhujša. Če se Maribor uvrsti v evropsko ligo, si bosta povečala možnosti za vpoklic v reprezentanco.

Zaradi treh rumenih kartonov bo proti Poljski manjkal kapetan Bojan Jokić. Na levem boku ga bo zamenjal Jure Balkovec, saj so njegovo formo slovenski ogledniki preverili pri italijanskem drugoligašu Empoliju, kamor se je preselil poleti. Čeprav je že sprejel odločitev, Kek ni hotel razkriti, kdo bo kapetan v odsotnosti Jokića (98 tekem). Po zdravi nogometni ligi bi to moral biti Josip Iličić, ki ima med tistimi s pravico nastopa proti Poljski, največ nastopov – 58.

Kekovo sporočilo županu Maribora

Poljska je na prvih štirih tekmah osvojila maksimalnih 12 točk, čeprav na vseh tekmah ni blestela. Po zakonu verjetnosti bi Poljska kakšno tekmo morala tudi izgubili in slovenski navijači upajo, da bo to prav v Stožicah. »Takoj privolim v to, da Slovenija ne blesti in ima toliko točk kot Poljska. To je ekipa, ki je selekcionirana, o posameznikih je brezpredmetno govoriti, saj so vrh svetovnega nogometa. Na nekaterih tekmah so Poljaki pokazali stvari, na katerih lahko mi gradimo svoj načrt. Razmišljam predvsem o svojih igralcih. Upam, da bomo pripeljali tekmo do trenutka, ko se bo veliko spraševalo tudi Slovenijo,« se je razgovoril Kek, ki se zaveda, da je zbir petih točk manjši od pričakovanj. Napovedal je, da bodo z njim imeli težave igralci, ki bodo na treningih pokazali premalo motiva.

Kek si je zaželel, da bi bil Maribor uspešen na jutrišnji tekmi z Ludogorcem za uvrstitev v evropsko ligo. Upa, da je današnji dogodek eden izmed začetkov vračanja reprezentance v Maribor in na stadion Ljudski vrt. »Treba je biti pošten, da se bo to zgodilo, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji za organizacijo tekem na najvišji ravni. Zdaj je treba malo podžgati lokalnega župana, da se Ljudski vrt čim prej obnovi. To je želja vseh nas Mariborčanov in upam, da vse nogometne Slovenije. Potem je stvar dogovora, kje bo kakšna tekma,« je končal Kek.

Slovenska reprezentanca se bo zbrala v nedeljo in do tekme s Poljsko trenirala v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju ter bivala v dvorcu Lamberg pri Begunjah na Gorenjskem. Po tekmi s Poljsko se bo preselila v Ljubljano, kjer bo vadila do tekme z Izraelom.