»Izražamo globoko nezadovoljstvo in odločno nasprotovanje izjavi, ki so jo pripravili voditelji G7 glede hongkonških zadev,« je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Gen Shuang.

Voditelji držav G7 so v Biarritzu podprli avtonomijo Hongkonga, kot jo določa sporazum med Veliko Britanijo in Kitajsko iz leta 1984, in pozvali k miru v mestu, ki ga že več kot dva meseca pretresajo protivladni protesti, na katerih večkrat pride tudi do spopadov s policijo.

Peking je v zadnjem času že večkrat obtožil tuje države, da se vmešavajo z zadeve Hongkonga, ki so po njegovem mnenju povsem notranja zadeva Kitajske. Geng je danes v tej luči izjavil, da se G7 vmešava in »ima zle namene«.

»Že večkrat smo ponovili, da so zadeve Hongkonga izključno kitajske notranje zadeve in da nobena tuja vlada, organizacija ali posameznik nima pravice do posredovanja,« je še poudaril Geng.

Proteste v Hongkongu je sprožil predlog zakona tamkajšnje vlade o izročanju osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski. Na demonstracijah so medtem začeli pozivati tudi k večjim demokratičnim svoboščinam v tej nekdanji britanski koloniji, ki se je kot polavtonomno območje pod okrilje Kitajske vrnilo leta 1997.