»Ta korak je odmik od sankcij. Umakniti se morate od vseh nezakonitih, nepravičnih in napačnih sankcij proti iranskemu narodu,« je v govoru, ki ga je v živo predvajala iranska televizija, ZDA sporočil Rohani.

»Ključna pozitivna sprememba je v rokah Washingtona,« je dodal in spomnil, da se je Iran že odpovedal pridobivanju atomske bombe, kar najbolj skrbi Američane. »Če je to resnično vaša edina skrb, smo jo že odstranili,« je dejal.

Pri tem je spomnil na fatvo, ki jo je v zvezi s tem izrekel iranski vrhovni verski voditelj ajatolah Ali Hamenej. Leta 2003 se je namreč izrekel proti jedrskemu orožju, to fatvo - mnenje, izrečeno v okviru šeriatskega prava - pa je nato večkrat ponovil.

»Ne nameravamo narediti atomske bombe. Naša vojaška doktrina temelji na konvencionalnem orožju,« je poudaril iranski predsednik. »Naredite torej prvi korak. Brez njega ključavnica ne bo odklenjena,« je še opozoril in dodal, da se bodo ZDA morale odpovedati »svojim napakam« in se vrniti k zavezam, danim v mednarodnem sporazumu o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, od katerega so maja lani odstopile.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v Biarritzu, kamor je povabil tudi iranskega zunanjega ministra Mohameda Džavada Zarifa, povedal, da so z intenzivnim diplomatskim prizadevanjem in posveti vzpostavili pogoje za srečanje med Trumpom in Rohanijem v prihodnjih tednih.

Trump je nato na sklepni novinarski konferenci na vrhunskem srečanju dejal, "da bo na to seveda pristal" in dodal, da je časovni okviru, ki ga je za srečanje postavil Macron, realističen. Izrazil je tudi prepričanje, da se bo z njim pripravljen srečati tudi Rohani.

Rohani je v preteklosti že nakazal, da bi se bil pripravljen pogovarjati z ameriško stranjo, zaradi česar pa so ga v ultrakonservativnih iranskih krogih ostro kritizirali.

Tako Trump kot Rohani se bosta čez nekaj tednov, konec septembra, udeležila zasedanja Generalnega skupščine ZN v New Yorku. To pa bi lahko bilo po ocenah AFP tudi prizorišče za njuno srečanje.

ZDA so lani po odstopu od sporazuma o iranskem jedrskem programu proti islamski republiki uvedle hromeče sankcije, ki so močno oslabile iransko gospodarstvo in povečale nevarnost konflikta med državama v regiji.