Na beneškem filmskem festivalu, imenovanem Mostra, se bo v tekmovalnem programu zgnetla množica znanih, med drugim novi filmi režiserjev Romana Polanskega, Stevena Soderbergha, Roya Anderssona in Todda Phillipsa. Festival bo odprl film La Verité (Resnica) japonskega režiserja Hirokazuja Kore-Ede s slavno igralsko zasedbo: Catherine Deneuve, Juliette Binoche in Ethan Hawke.

Kore-Eda je povedal, da film prinaša malo družinsko zgodbo, ki se razpleta pretežno med štirimi stenami: »Znotraj tega malega univerzuma sem skušal oživiti svoje protagoniste, njihove laži, obžalovanja, žalosti, veselja in sprave.« Režiser je lani s filmom Tatiči osvojil zlato palmo v Cannesu.

V netekmovalnem programu festivala bo prikazan film Odrasli v sobi grško-francoskega režiserja Coste Gavrasa, ki ponuja vpogled v grško gospodarsko krizo skozi oči nekdanjega finančnega ministra Janisa Varufakisa, pa tudi dve televizijski seriji: ZeroZeroZero v režiji Stefana Sollime o trgovini s kokainom, ki je nastala po delu Roberta Saviana, ter Novi papežPaola Sorrentina, ki predstavlja nadaljevanje režiserjeve serije Mladi papež.

V skladu z zahtevami po večji enakosti spolov bo mednarodni žiriji, ki bo podelila osem nagrad, letos predsedovala argentinska režiserka Lucrecia Martel. sta, nr