»Bilo je kot na sodni dan, česa takšnega ne pomnim. Ogromno padavin je padlo na majhnem območju, zato so seveda vsi hudourniki močno porasli in nekateri prepusti zamašili. Ves material in odpadke, ki so jih v preteklosti nekateri nelegalno odlagali v gozdu, je voda odnašala s seboj, prožili pa so se tudi zemeljski plazovi,« pove župan občine Muta Mirko Vošner.

Na Muti je voda poplavila več kot deset hiš, iz ene od njih so morali začasno izselili prebivalce. Do včeraj jim je uspelo očistiti večino cest, ki so bile še v nedeljo neprevozne, prav tako so očistili večino vodotokov, da ti ob morebitnih novih močnejših padavinah ne bi povzročali še dodatne škode. Razmere se počasi vračajo v ustaljene tirnice, pravi župan, ki o škodi še ne more govoriti, zagotovo pa bo ta znašala več deset tisoč evrov.

Odneslo nekaj železniških tirov

Še huje je bilo v sosednji občini Vuzenica, saj so narasli vodotoki poplavili 30 stanovanjskih hiš, dve družini so morali zato tudi izseliti, štiri hiše še vedno ogrožajo plazovi, poplavljen je tudi pred kratkim obnovljen vrtec, uničena je tudi športna infrastruktura in 40 kilometrov občinskih cest.

»Državna cesta in železniška infrastruktura je močno poškodovana, saj je del tirov koroške železnice odneslo, zato bo ta še nekaj časa zaprta, urejen pa bo nadomestni prevoz z avtobusi,« je povedal vuzeniški župan Franjo Golob. Kot pravi, tokrat poplav ni povzročila reka Draga, pač pa okoli deset manjših hudourniških potokov, ki so sicer suhi.

»Ker pa so zaradi močnega deževja vsi narasli za okoli tri metre in v dolino prinesli ogromno materiala s hribov, je bilo tokrat še najbolj prizadeto samo središče naše občine, žarišče je bilo v zaselku Sv. Vida,« je še povedal Golob. Škoda bo po njegovi grobi oceni zagotovo veliko večja od tiste pred sedmimi leti. Povsem brez težav je niso odnesli niti na drugem koncu Koroške, v Črni, kjer so največ škode naredili zemeljski plazovi, zaradi katerih je v soboto na območju Javorja ostalo na cesti med Črno in Šoštanjem ujetih sedem ljudi, ki so jim prenočišče zagotovili v Črni. Precej škode je tudi v Črni na cestni infrastrukturi, kolikšna bo, pa bo znano v prihodnjih dneh.