Turčija in ZDA sta se 7. avgusta dogovorili za vzpostavitev tamponskega območja na severu Sirije ob meji s Turčijo, vendar je o dogovoru znanih le malo podrobnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ankara si prizadeva vzpostaviti nadzor v okoli 40-kilometrskem pasu ob meji na severu Sirije, od koder želi pregnati sile sirskih Kurdov, ki jih podpirajo ZDA.

Turčija ima kurdske sile, ki nadzorujejo obsežna območja na severu Sirije, za podaljšek prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

"Upam, da ne bo nihče več preizkušal odločenosti Turčija, da svojo mejo s Sirijo očisti teroristov," je danes izjavil turški predsednik.

Washington se je v boju proti skrajni skupini Islamska država v Siriji močno zanašal na Sirske demokratične sile, v katerih imajo glavno besedo sirski Kurdi.

Turški obrambni minister Hulusi Akar je danes sporočil, da bodo skupne turško-ameriške patrulje začele delovati kmalu.

Erdogan je večkrat opozoril, da Ankara ne bo trpela dodatnega prelaganja dogovora z ZDA, ki bi ustavil tudi dotok beguncev v Turčijo. Turški predsednik, ki se bo v torek sestal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, je še dejal, da oboroženi droni in helikopterji že nadzorujejo območje.