Medtem ko v poletnih mesecih zvezdniki drejo na hrvaško obalo, predvsem v Dalmacijo, pa ena (domača) zvezdnica Hrvaško te dni tudi zapušča. V Ameriko leti hči Kolinde Grabar KitarovićKatarina Kitarović, ki začenja študij na univerzi Harvard.

Sokolica Katarina

Grabar-Kitarovićeva je bila ob tem zelo poetično, čustveno in (kot se za predsednico in kandidatko za predsednico države na naslednjih volitvah spodobi) patriotsko razpoložena, saj je na svojem profilu na facebooku objavila fotografijo male Katarine med obiskom v Beli hiši in zapisala: »'Mama, Hrvaška ni nikakršna presta ali podkev! Hrvaška je sokol razširjenih kril!' (Washington, april 2008, 7-letna Katarina med pogovorom v Beli hiši.) Leti visoko in bodi vedno sama svoja, sokolica moja, angel moj! In vrni se v svoje gnezdo. Hrvaška te čaka razširjenih kril! Brezmejno te imava rada tvoja nadvse ponosna mama in oče.«

Športnica, pisateljica, matematičarka…

Katarina, maturantka mednarodnega programa XV. gimnazije v Zagrebu (MIOC), je bila sprejeta na štiri ameriške univerze, tudi Stanford in Columbio, izbrala pa je Harvard, kamor jo je poleg odličnih ocen in dobrega rezultata pri pisanju državnih testov SAT spravilo tudi dejstvo, da je vrhunska športnica. In to ne takšna, kakršni sta hčeri igralk Felicity Huffman in Lori Loughlin, ki sta o tem lagali, da bi otroka spravili na želeno univerzo. Katarina je bila državna prvakinja v umetnostnem drsanju, poleg tega pa je imela čas napisati še knjigo, v kateri je zbrala izkušnje, ki jih je pridobila med delom z vrstniki, najstniki, ki so imeli samomorilske misli. Vse to pred svojim osemnajstim rojstnim dnem. Ob vsem naštetem je, preden se je vpisala na Harvard, obiskovala posebne mentorske programe matematike in pisanja, delala s pisateljem Mirom Gavranom, poleg matematike pa ima tudi talent za fiziko. Odlična učenka je bila na vseh šolah, ki jih je obiskovala, od Bruslja do Združenih držav Amerike, kjer je živela med mamino diplomatsko oziroma veleposlaniško kariero.

Čudežni otrok, bi se reklo, a tisti, ki predsedničino hčer poznajo, trdijo, da predvsem ne želi biti na očeh javnosti. Ni ji všeč, da se o njej piše kot o hčeri predsednice, poleg tega se je hotela čim prej osamosvojiti in odseliti od staršev. V uradu predsednice so, ko se je izvedelo za študij v ZDA, sporočili, da se Katarina po koncu študija namerava vrniti v Hrvaško. Z vpisom na Harvard ji je pripadla tudi štipendija, ki jo bo prejemala od univerze, ne od hrvaških davkoplačevalcev. Ta bo enkrat večja od plače njene mame, predsednice Hrvaške, tako da bo morala mama Grabar-Kitarovićeva krepko razširiti krila, da bo njena sokolica po študiju v Ameriki res priletela nazaj v domovino.