Barcelona je na začetku nove sezone v španskem prvenstvu pokazala različna obraza. V prvem krogu je bila za dolgočasno in brezidejno igro kaznovana s porazom v Bilbau, nato pa je udarila z vso silo in z oslabljeno postavo brez Messija, Suareza in Dembeleja zabila pet golov obetavnemu Betisu. Katalonce je predramil Antoine Griezmann, vroča poletna okrepitev za 120 milijonov evrov.

Spektakularni slog Griezmanna

Preden je Griezmann prestopil v Barcelono, je v dresu dveh španskih klubov štirinajstkrat gostoval na stadionu Camp Nou in nikoli zadel. Mnogi so bili po ponesrečeni sagi s Philippom Coutinhom skeptični, ali se bo Griezmann sploh znašel v igri španskih prvakov, nato pa je v spektakularnem slogu postal prvi nogometaš Barcelone, ki se je na domači premieri v tem tisočletju dvakrat vpisal med strelce. »Veliko je bilo komentarjev po porazu v Bilbau. Zelo smo se trudili na treningih, da bi popravili igro. Vodstvo Betisa nas je zbudilo. Odgovorili smo z moštvenim duhom, kar me najbolj navdušuje,« je komentiral Antoine Griezmann.

Barcelona se naposled opira na mlade moči, ki bodo sestavljale katalonsko zasedbo po koncu Messijeve kariere. Na tekmi proti Betisu se je celo prvič zgodilo, da je blaugrana slavila brez poškodovanih Messija in Suareza, ki sta si tekmo v družbi otrok ogledala s tribune. Prvenec v španski ligi je zabil 21-letni produkt mladinske šole Carles Perez, v drugem polčasu pa je Afričan Anssumane Fati s 16 leti in 298 dnevi postal drugi najmlajši igralec Barcelone vseh časov. Zanj se je zanimal tudi Real iz Madrida, ki je Fatiju ponudil več denarja, a ga je prepričal projekt Barcelone. V udarni postavi kluba očitno ni več prostora za hrvaškega reprezentanta Ivana Rakitića, za katerega se zanimajo v Juventusu. Še lani nepogrešljivi član prve enajsterice ni začel tekme niti proti Athleticu niti proti Betisu.

Jan Oblak bo kmalu rekorder

V španski ligi sta po dveh krogih brez oddane točke le Sevilla in Atletico Madrid, ki po utečenem sistemu trenerja Diega Simeoneja zmaguje z 1:0. Dve ali tri obrambe na krog zbere slovenski vratar Jan Oblak, ki v španski ligi ni prejel gola že na devetdesetih tekmah. Očitno bo Oblak kmalu postal najboljši tuji vratar tekmovanja po številu tekem brez prejetega gola, saj mu manjka le še osem obračunov brez gola, da bo dohitel argentinskega rekorderja Lea Franca.

V Španiji se je hitro zalomilo Realu iz Madrida, ki se je v zadnjih desetih letih le dvakrat razveselil državnega naslova. Kraljevi klub se je tokrat spotaknil ob Valladolid, ki je iz Madrida v izdihljajih tekme odnesel točko. Prvi adut Reala je napadalec Karim Benzema, ki je po vrnitvi Zinedina Zidana na trenersko klop dosegel polovico vseh golov moštva. Real se je na domačem stadionu predstavil s kar devetimi nogometaši, ki so igrali v tem klubu že v sezoni 2014/15 pod vodstvom Carla Ancelottija. Tedaj v postavi Reala ni bilo le Thibauta Courtoisa in Casemira.

Mihajlović iz bolnišnice na klop

Kot zadnji od velike peterice so prvenstvo odprli v Italiji. Za največje presenečenje je poskrbel trener Bologne Siniša Mihajlović, ki se je na gostovanju v Veroni pojavil na klopi svojega moštva kljub hudi bolezni. Mihajloviću so namreč zdravniki pred slabima dvema meseca odkrili levkemijo, zaradi česar se zdravi s kemoterapijami. Mihajlović je vse presenetil, ko se je usedel na klop, in požel navdušenje s tribun. »Izgubil je nekaj kilogramov, a ostaja isti človek kot pred boleznijo. Še vedno je tako strasten in odločen kot nekoč. Žal nam je, da ga nismo razveselili z zmago,« je po remiju (1:1) povedal igralec Bologne Riccardo Orsolini. Prvak Juventus je z golom Chiellinija slavil na gostovanju pri Parmi, prenovljeni Milan pa je doživel hladen tuš v Vidmu (0:1).