Slovenski premier Marjan Šarec je včeraj odpotoval na svoj prvi uradni obisk Srbije. Večjih odprtih dvostranskih vprašanj med državama ni in tako je pričakovati, da bo v ospredju današnjih pogovorov Šarca z gostiteljico, srbsko premierko Ano Brnabić, gospodarsko sodelovanje in uresničevanje sporazuma o nasledstvu SFR Jugoslavije. Slovenija in Srbija sta dve od petih podpisnic sporazuma, a nekatera vprašanja je mogoče reševati tudi dvostransko, zlasti o vračanju kulturne dediščine in dostopu do bančnih, vojnih in drugih arhivov nekdanje skupne države.

Šarec se bo danes sestal tudi s predsednikom države Aleksandrom Vučićem in predsednico skupščine Majo Gojković. Ena prednostnih mednarodnih tem vseh pogovorov bo položaj v regiji ter zastali dialog Prištine in Kosova. Uspešnost tega dialoga je pot do hitrejšega približevanja Srbije Evropski uniji in Slovenija je v Bruslju ena najglasnejših zagovornic odprtih vrat za države z jugovzhoda Evrope. Ima pa Slovenija dobre odnose tudi s Kosovom in podpira njegovo članstvo v mednarodnih organizacijah, zaradi česar je denimo Vučić aprila negodoval nad udeležbo Šarca in hrvaškega premierja Andreja Plenkovića na berlinskem vrhu o zahodnem Balkanu, rekoč, da bi tam raje videl kakšnega premierja države z drugačnimi pogledi. Različnim stališčem do Kosova se politiki običajno izognejo s frazo, da se »strinjajo o nestrinjanju«, je pa to za Srbijo še vedno boleča točka. Njena diplomacija z Ivico Dačićem na čelu si denimo zdaj prizadeva, da bi se zmanjšalo število držav, ki so Kosovo priznale, na 96, torej na manj kot polovico članic OZN. V nedeljo se je pohvalil, da je v zadnjih dveh letih priznanje Kosova umaknilo že 15 držav, nazadnje Togo, in naj bi jih bilo manj kot sto.

V ospredju pogovorov Šarca z gosti bo tudi gospodarstvo. Srbski trg je za slovenske izdelke tradicionalno odprt. Lani se je blagovna menjava povečala za eno sedmino glede na leto poprej, Slovenija pa v trgovini dosega precejšen presežek. Srbski trg je drugi na svetu za hrvaškim po neposrednih slovenskih naložbah, Srbija pa je tretja največja naložbenica v Sloveniji od držav zunaj EU. Znesek njenih neposrednih naložb je desetkrat manjši kot slovenski v Srbiji, kažejo podatki Banke Slovenije za leto 2017.

Kot navajajo v kabinetu Marjana Šarca, je obisk tudi priložnost za vzpostavitev neposrednega dialoga z Brnabićevo. Slovenija in Srbija sta pred časom uvedli tudi prakso skupnih sej obeh vlad. Zadnja je bila lani pred volitvami v Sloveniji, zdaj naj bi poskušali uskladiti urnik za v prihodnje.

Od visokih obiskov je bil nazadnje v Srbiji predsednik Borut Pahor, in sicer januarja, ko ga je spremljala stočlanska gospodarska delegacija. Maja Gojković je bila na obisku v Sloveniji prejšnji mesec. ba