Potem ko je Kitajska prejšnji teden napovedala uvedbo novih carin na 75 milijard dolarjev ameriškega uvoza, je Trump v seriji zapisov na družbenem omrežju Twitter jezno napadel Peking in napovedal še višje carine tako na 250 milijard dolarjev že dodatno ocarinjenega uvoza kot na 300 milijard dolarjev še ne dodatno carinsko obremenjenega.

Napetost med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma je danes nekoliko popustila, potem ko je žogico najprej umiril glavni kitajski pogajalec Liu He in dejal, da so težave pripravljeni z mirno roko reševati skozi pogajanja in sodelovanje, ob tem pa poudaril, da Kitajska "močno nasprotuje eskalaciji trgovinske vojne".

Trump je medtem sporočil, da bodo pogajalci za skupno mizo sedli "zelo kmalu". "Kitajska je sinoči klicala... rekla je, da sedemo za skupno mizo, zato bomo sedli," je dejal ob robu vrha G7, ki se danes zaključuje v Biarritzu.

Spravljiv Trumpov ton so vlagatelji pozdravili, tako je industrijski indeks Dow Jones po pol ure trgovanja pridobil 0,69 odstotka. Širši indeks S&P 500 se je zvišal za 0,81 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobival 0,76 odstotka.

Po dopoldanskih padcih se je iz rdečega dvignila tudi večine indeksov na pomembnejših evropskih borzah. Frankfurtski DAX se je doslej zvišal za 0,28 odstotka, pariški CAC 40 za 0,41 odstotka. Londonski FTSE 100 medtem vztraja pod gladino, in sicer se znižuje po 0,47-odstotni stopnji.

Trump: Kitajska nima druge izbire, kot da popusti pod ameriškim pritiskom

Kitajska v trgovinskem sporu z ZDA nima druge izbire, kot da popusti pod ameriškim pritiskom, je na novinarski konferenci s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom po koncu vrha skupine sedmih najrazvitejših držav G7 dejal ameriški predsednik Donald Trump. Macron je medtem pozval k hitremu zaključku ameriško-kitajske trgovinske vojne.

Nisem prepričan, da imajo izbiro. To ne govorim kot grožnjo, resnično mislim, da nimajo izbire," je dejal Trump glede tega, ali bo Kitajska popustila pod pritiski Washingtona, da bi spremenila svoje gospodarske in trgovinske prakse, ki so po Trumpovem prepričanju že dolgo časa izrazito nepoštene do ZDA.

Potem ko sta največji svetovni gospodarstvi konec minulega tedna z napovedjo novih dodatnih carin zaostrili trgovinske odnose, kar je potopilo tečaje na svetovnih trgih, strani danes umirjata retoriko.

Trump je že prej danes napovedal, da bodo kitajski in ameriški pogajalci "zelo kmalu" sedli za skupno mizo. Nov krog pogajanj je bil sicer pred časom že napovedan za september, a po dogajanju minulih dni ni bilo jasno, ali bo do njega prišlo ali bosta šli državi v resno eskalacijo trgovinske vojne.

Oglasil se je tudi glavni kitajski pogajalec Liu He, sicer tudi podpredsednik kitajske vlade, ki je pozval k "pomiritvi" odnosov med stranema. "Težavo smo pripravljeni z mirno roko reševati skozi pogajanja in sodelovanje," je zatrdil in poudaril, da Kitajska "močno nasprotuje eskalaciji trgovinske vojne".