»Opravičujem se oškodovancu in Republiki Sloveniji. Psihično sem bil zlomljen, ker sem bil tako dolgo na poti, več dni v nevarnosti v gozdu, tudi pozimi, brez prave hrane, oblačil. Nikoli v življenju nisem storil česa podobnega, prvič sem na sodišču. Nikogar nisem želel poškodovati, želel sem le do varnega zatočišča in zaživeti v miru,« je na današnjem predobravnavnem naroku na novomeškem okrožnem sodišču v solzah in vidno pretresen pripovedoval 18-letni Alžirec Oubi Boutrid o okoliščinah, ki so njega in še dva pajdaša pripeljale do ugrabitve 79-letnega Belokranjca Mirka Moravca maja letos. Podobno je povedal tudi soobtoženi, 25-letni Maročan Abdkarim Kadfe, medtem ko je sodnica Betka Šimc postopek zoper tretjega, Alžirca Omarja Abidija prekinila do nadaljnjega, dokler ne ugotovijo njegove dejanske starosti. Sam namreč trdi, da še nima 18 let, medtem ko naj bi po doslej pridobljenih podatkih postal polnoleten v začetku leta.

Mladost ne more biti opravičilo

Obtožena sta krivdo takoj priznala in iskreno obžalovala. Sodnica je sledila predlogu tožilca Srečka Hočevarja in jima za kazniva dejanja ropa, ugrabitve ter odvzem motornega vozila izrekla enotno kazen leto in devet mesecev zapora ter izgon iz Slovenije za pet let. »Pri izreku kazni sem imela v mislih pomembno olajševalno okoliščino, to je vajino mladost,« je med drugim dejala. »Pa vendar to ne more biti opravičilo za nepremišljeno dejanje, ki sta ga storila. Iz svoje države sta odšla iz strahu za svoje življenje, hkrati pa sta nekoga drugega spravila v situacijo, v kateri se je sam zbal za življenje. Verjamem, da sta si želela v varno državo. Toda cilj ne upravičuje sredstev.«

Trije mladi begunci, vsi z željo po boljšem življenju, so 8. maja okoli 12.30 prišli do Cernika pri Malem Nerajcu, kjer je v svojem vinogradu delal Moravec, in ga prosili za vodo. Pri tem so, kot je dejala sodnica, izkoristili njegovo dobroto, mu zagrozili z nožem, zvezali roke in noge ter prelepili usta, vzeli ključe in pregledali klet, če bi našli kaj uporabnega. Zvezanega Moravca so nato strpali v prtljažnik njegovega forda in se odpeljali proti italijanski meji. Malo pred 19. uro so vozilo ustavili v Preložah v občini Divača, Moravcu pobrali torbico, preklopni nož in baterijsko svetilko, mu prerezali vrv na rokah in zapustili avto ter se peš odpravili proti slovensko-italijanski meji. Moravcu je uspelo iz prtljažnika čez zadnje sedeže splezati iz vozila, nakar se je odpravil v isti smeri kot obtoženci, za vsak primer »oborožen« s palico. Prispel je do stanovanjske hiše in od tam poklical policijo. Obtožence so malo po 20. uri prijeli italijanski varnostni organi v Bazovici.

50.000 evrov za strah in duševne bolečine

Kot je poudarila sodnica, sta obtoženca povzročila nekaj, pred čimer sta sama pobegnila, in to človeku, bistveno starejšemu od njiju. »Ne želim niti razmišljati, kaj bi se z oškodovancem zgodilo, če bi bil slabega zdravja,« je dejala. »Tako kot vidva v vajini državi imajo tudi naši državljani pravico do varnega življenja. Lepo je, da sta se opravičila, toda to ni dovolj. Potrudita se, da mu povrneta vsaj del materialne škode.« Ta znaša 213 evrov, kolikor je moral plačati za nadomestni avto, ko je bil njegov v popravilu. Moravec zahteva tudi 50.000 evrov za prestane duševne bolečine, nelagodje in strah, a ga je sodnica v tem delu napotila na pravdo.

Življenjski zgodbi obtožencev sta podobni zgodbam mnogih beguncev. Oubiju Boutridu ni bilo niti 18 let, ko je septembra lani zapustil Alžirijo. Njegova edina želja je bila priti v Evropo, kjer bi lahko varno študiral in delal. Iz Alžirije je pobegnil zaradi vsakodnevnih demonstracij, nacionalizma in nestrpnosti do verskih manjšin, kakršne član je tudi sam. Najbolj pa se je bal vojne, kakršna je divjala v prejšnjem stoletju in v kateri je umrlo dvesto tisoč ljudi. Petindvajsetletni Abdkarim Kadfe, mladi kmetovalec, je iz podobnih razlogov zapustil Maroko. Želel je v varno državo, kjer spoštujejo človekove pravice. Pot ga je vodila preko Grčije, Turčije, Bosne, Hrvaške. »Niso me vzgojili, da bi naredil kaj takega. Grdo napako sem storil. Tisočkrat se opravičujem,« je dejal.

Sodnica je prisluhnila predlogu zagovornikov in obtožena še pred pravnomočnostjo sodbe poslala na takojšnje prestajanje zaporne kazni.