Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek bo jutri na Osnovni šoli bratov Polančičev v Mariboru, ki jo je obiskoval tako kot Zlatko Zahović , objavil seznam igralcev za kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo s Poljsko 6. septembra in Izraelom 9. septembra, obakrat v Stožicah z začetkom ob 20.45. Glede na to, koliko kandidati igrajo v svojih klubih, 57-letni Mariborčan ne more biti zadovoljen, saj jih polovica tekem ne začenja v prvih enajstericah.

Najmanj težav je z vratarji, saj sta Jan Oblak (Atletico Madrid) in Vid Belec (Apoel Nikozija) v svojih klubih številka ena s polno minutažo. Oblak brez prejetega gola v prvih dveh krogih španskega prvenstva utrjuje sloves najdražjega vratarja na svetu.

V obrambi bo na levem bočnem položaju proti Poljski zaradi treh rumenih kartonov manjkal kapetan Bojan Jokić (Ufa), ki je znova član prve enajsterice Ufe, potem ko ni igral na treh tekmah. Zamenjal bi ga lahko Jure Balkovec (Empoli), ki je odigral 90 minut v drugi italijanski ligi. V standardnem štoperskem paru Aljaž Struna (Houston) stalno igrala v ameriški ligi, medtem ko Miha Mevlja (Zenit) ni odigral še niti minute v ruskem prvenstvu, ampak je bil na vseh sedmih tekmah na klopi. Od centralnih branilcev je v polnem tekmovalnem ritmu Miha Blažič (Ferencvaros), ki je med nosilci igre madžarskega prvaka, medtem ko je Nemanja Mitrović (Jageillonia) izgubil status prvokategornika. Desni bočni branilec Petar Stojanović (Dinamo Zagreb), ki je velik dolžnik z reprezentančnih tekem, je postal močan adut hrvaškega prvaka v pohodu na ligo prvakov.

V zvezni vrsti ima največ minut Denis Popović (Zürich), ki v Švici igra stalno po selitvi iz Rusije. Jaka Bijol (CSKA) je igral na vseh sedmih tekmah za moskovskega velikana, a šele konec tedna tudi vso tekmo. Jasmin Kurtić (Spal) je začel italijansko prvenstvo s porazom proti Atalanti, pri kateri njegov veliki prijatelj Josip Iličić ni igral zaradi kartonov. Benjamin Verbič (Dinamo Kijev) se je vrnil po poškodbi, konec tedna pa je prejel rdeči karton. Damjan Bohar (Zaglebie) na vsaki tekmi vstopi s klopi. Miha Zajc (Fenerbahče) je odigral le 17 minut, brez minutaže pa sta Rene Krhin (Nantes) in Domen Črnigoj (Lugano), ki po odločitvi trenerja sedi na tribuni, potem ko je upal na prestop v Italijo.

V napadu je v najboljši formi Andraž Šporar (Slovan Bratislava), ki je letos na devetih tekmah dosegel pet golov in prispeval tri asistence. Luka Zahović (Maribor) se je po dolgi poškodbi vrnil v tekmovalni ritem z dvema goloma. Robert Berić (St. Etienne) je zbral zgolj 36 minut na dveh tekmah francoskega prvenstva.