Kot je dejal ob robu vrha skupine G7 v Franciji, se je med tem terorističnim napadom izkazalo, kako se lahko digitalne platforme izkoristi za širjenje skrajno nasilnih in terorističnih vsebin. Napadalec je namreč svoj morilski pohod med muslimanskimi verniki v Christchurchu v živo predvajal na spletu.

»Za tovrsten ostuden material ni prostora v Avstraliji. In naredili bomo vse, da bi teroristom preprečili priložnost za poveličevanje njihovih zločinov. To bomo storili tako lokalno kot globalno,« je še sporočil avstralski premier.

Med ukrepi načrtujejo, da bi komisar za varnost na spletu skupaj s ponudniki internetnih storitev dosegel, da bi prepovedali dostop do spletnih domen, na katerih se širi teroristična vsebina.

Avstralija je sicer po napadih v Novi Zelandiji že vzpostavila posebno skupino s tehnološkimi velikani, kot so Facebook, YouTube, Amazon, Microsoft in Twitter, da bi preprečili širjenje skrajnih vsebin. Ni pa še jasno, kako naj bi nove ukrepe izvajali v praksi, še poroča AFP.