Dramski in filmski igralec Milan Štefe, ki je preminil minulo nedeljo, se je rodil v Kranju, v Ljubljani pa je študiral igro na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Že med študijem je igral in za vlogo Shakespearovega Othella in Romea leta 1985 prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Naključje je hotelo, da je študij končal z vlogama Petra in Zlodeja v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski, ki ga je režirala Barbara Hieng, od leta 2007 direktorica Mestnega gledališča ljubljanskega, v katerem je Štefe delal vso svojo poklicno kariero, vse od leta 1989 do zdaj.

V tem gledališču je ustvaril več kot devetdeset vlog in že za eno zgodnjih, za vlogo gospoda Martina v Flisarjevi drami Kaj pa Leonardo? v režiji Dušana Mlakarja je leta 1992 prejel najprej Severjevo, štiri leta pozneje pa še Boršnikovo nagrado. K Pohujšanju se je znova vrnil pod taktirko režiserja Mileta Koruna, tokrat v vlogi Notarja. Dušan Jovanović ga je v Galebu A. P. Čehova videl kot Trepljeva, pozneje pa v Shakespearovem Juliju Cezarju kar v naslovni vlogi; zanjo je leta 2004 prijel priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

Tudi Diego de Brea ga je zasedel v Shakespearu, v Romeu in Juliji, sodeloval je z Meto Hočevar kot Graberg v Ibsenovi Divji rački, v Buljanovih predstavah in v Traču ali Mnogo hrupa za nič njegovega igralskega kolega v MGL Gašperja Tiča. Minulo sezono je bil Glen v predstavi Pogrešana, ki jo je režirala Nataša Barbara Gračner.

Ves čas je sodeloval tudi v neinstitucionalnih projektih, pogosto z režiserjem Matjažem Zupančičem, a tudi z Draganom Živadinovom, Ajdo Val, Alanom Jalnom, Jano Menger in drugimi. Ivana Djilas ga je povabila v lutkovno predstavo Ko nihče ni imel kaj početi, za kar je v na lutkovnem bienalu prejel nagrado za igro in animacijo.

Štefeta se bomo spominjali tudi po filmskih vlogah, po tisti v Vetru v mreži Filipa Robarja Dorina in tisti v Desperado Tonicu Varje Močnik, po dokumentarcih o Slavku Grumu in Mariju Kogoju. Najbolj svež je gotovo spomin na njegovo vlogo v televizijski kriminalni nadaljevanki Ekipa Bled.