Članica gibanja Mladi za podnebno pravičnost Vesna Cesar je spomnila, da gre le za enega večjih požarov, dogajajo pa se tudi manjši. »Vsem je skupen kapitalizem in pretirana potrošnja,« je dodala. Gibanje po njenih besedah pričakuje, da Slovenija ne bo ratificirala trgovinskega sporazuma med EU in državami Mercosur, med katerimi je najpomembnejša Brazilija. »Smešno je, da si ne priznamo okoljskih sprememb. Še vedno imamo dva ekstrema v množični potrošnji in eko stilu življenja,« je povzela za STA. »Uvažamo produkte iz Brazilije, ki nastajajo na uničevanju amazonskega pragozda,« je opozoril član gibanja Zoran Fijavž. Mladi so na transparentih opozarjali, da gorijo pljuča sveta. Na Marsu živeti ne znamo, zato Zemlje ne damo, 80 odstotkov deforestacije v Amazoniji povzroča živinoreja, To ni ogenj, to je kapitalizem, so zapisali. Protesta ni prekinil niti dež.

Profesor na Fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik pa je poudaril, da imamo »pravico do posredovanja le, če hkrati sami lokalno zadovoljujemo lastne potrebe tako, da hkrati skrbimo za ekosistem"«. Spomnil je na staroselce, ki živijo v Amazoniji. »Ne francoski predsednik Emmanuel Macron, ne brazilski predsednik Jair Bolsonaro nimata pravice odrekati staroselcem v Amazoniji pravico do eksistence in s tem tudi nam to, čemur se reče pljuča sveta,« je povedal za STA.

Na delovanje politike je opozorila poslanka Levice Nataša Sukič. »To, da se iztreblja amazonski pragozd z namenom živinoreje, ki je eden glavnih onesnaževalcev, je katastrofa. Svet se nahaja pred podnebnih zlomom. Politika je soodgovorna, da ustavimo te spremembe nemudoma,« je poudarila za STA. Spomnila je, da okoljske spremembe povzročajo škodo tudi v slovenskem kmetijstvu.

Evropska poslanka Irena Joveva je poudarila pomen pritiska mladih in možnosti delovanja. »V odboru za okolje sedim, ker bomo, če se ne bodo vsi začeli zavedati stanja, padli. Pa ne kot politiki, ampak kot ljudje. Tega se vsi politiki ne zavedajo,« je dodala.

Angažma mladih na področju okolja je ključen, se strinjajo udeleženci. »Odpira se medgeneracijski konflikt, kot ga še nismo poznali. Starejša populacija trenutne situacije okrog podnebnih sprememb ne dojema resno,« je dejal Kurnik. Prizadevanje mladih pa je z udeležbo podprla tudi predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc. »Mladi smo nosilci sprememb, ki lahko naredimo največ s tem, da smo kritični in ne pristajamo na trenutno izkoriščanje okolja,« je povedala za STA.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Za zdravo družbo Gregor Kos pa je premierju Marjanu Šarcu v odprtem pismu predlagal, da se Slovenija pridruži gospodarskim sankcijam proti Braziliji.