Potoček, posledica počenega hidranta za zalivanje, je prvi dan 74. španske Vuelte ekipi Jumbo Vismo spodnesel kolesa in upravičena visoka pričakovanja ekipe Jumbo Visma. Primož Roglič jo je kot drugi v koloni moštvenega kronometra najbolj skupil, ko so prileteli na kup v obcestno ogrado. Na istem mestu so padli tudi kolesarji UAE Emirates s Tadejem Pogačarjem. Ekipa Astana je s Kolumbijcem Angelom Lopezom dosegla najboljši čas in slednjemu privozila enodnevno slavo. Ekipa Deceuninck-Quick.step je zaostala dve sekundi, za kar pa so obtožili kar ekipo Jumbo Visma zaradi nerodno parkiranega spremljevalnega avtomobila na kraju padca. »Pripeljali smo s polno hitrostjo in niti malo nismo bili pripravljeni. K sreči smo lahko vsi nadaljevali. Odslej smo še bolj motivirani,« je po sobotni smoli govoril izkušeni Rogličev motor ekipe Tony Martin. Ve, kaj govori. S Primožem Rogličem so hitro pokazali, da so po prvi izgubljeni bitki še bolj odločeni dobiti vojno. Nekdanji svetovni prvak v kronometru je v nedeljo opravil veliko dela, da je ekipa po razgibanem terenu poskrbela za visok ritem in posledično tudi priložnost za akcijo.

Roche želel izkoristiti delo Rogliča

Roglič in Pogačar sta že v drugem tekmovalnem dnevu pokazala zobe. Roglič je bil glavni akter odločilnih akcij dneva. Čeprav so na posledice sobotnega padca kazale bele obveze, je bil Roglič v zaključku več kot pet ur dolgega dneva na strmo vzpetino Alto de Puig vseskozi na preži. Ko se je pokazala prilika, je potegnil peterico (Nieve, Uran, Quintana, Aru, Roche) v napad dneva. Skupinica je bila taktično homogena. Kljub temu je Rogla opravil največ dela, da so ušli zasledovalni skupini. S tem se je vrnil v vrh najboljših v skupnem seštevku na šesto mesto. Roglič je lovil tudi veliki trojček etapnih zmag na Giru in Vuelti, vendar so ga tekmeci (Roche, Nieve) preveč pazili. »Danes je bilo težko. Po petih urah nisem imel tako močnih nog, da bi lahko še lovil etapno zmago. Imel sem nekaj težav zaradi padca. Z doseženim tretjim mestom in priborjenim časom sem zadovoljen. Po Giru sem bil le enkrat na dirki, zato nisem vedel, kako sem pripravljen. To je spodbudno in mi daje samozavest,« je bil Primož Roglič zadovoljen po drugem dnevu. Spogledovanje Rogliča in tekmecev je izkoristil mali Kolumbijec Nairo Quintana na veselje Movistarja in Kolumbijcev. Irec Nicolas Roche, ki mu Roglič očitno ni želel pripraviti priložnosti za dvojno krono dneva, je za dve sekundi ujel rdečo majico. »Oddahnil sem si, ko sem izvedel, da je igra sekund na moji strani. Zame bo to drugič. Upam, da jo bom vozil več kot le en dan,« pravi Nicolas Roche, član nemške ekipe Sunweb. Roglič zaostaja 36 sekund in ima taktično dobro izhodišče. Sokapetan Steven Kruijswijk je imel slab dan, še slabšega pa nekateri tekmeci iz ekipe Ineos.

Bojevita Pogačar in Mezgec

»Boj se nadaljuje,« je bil Tadej Pogačar po šoku zaradi padca v uvodnem sobotnem večeru odločen, da potrdi svoj potencial. V ekipi so bili fascinirani, na kakšen način je po padcu sam ujel moštvene kolege. V nedeljo je bil v ospredju. Zaključno akcijo ob Rogliču je izpeljal moštveni kapetan Fabio Aru in tako taktično ni imel prostih rok. V zasledovalni skupini je z odličnim sprintom privozil osmo mesto in tako potrdil razkošen potencial v vseh prvinah. Obeta še veliko več. Je četrti tudi v razvrstitvi najboljšega mladega kolesarja. Državni prvak Domen Novak in Luka Pibernik v dresu Bahrain Merida nimata vodilne vloge. Od ostale slovenske peterice pa je nase že opozoril tudi Luka Mezgec. Daleč najdlje je na klanec vzdržal z najboljšimi hribolazci in bi bil prvi kandidat za etapno zmago, če bi večja skupina pripeljala do cilja. Žal je ob visokem ritmu boja za rdečo majico ostal ujet v tretji zasledovalni skupini (30. mesto) in ni dobil priložnosti. Po profilu trase bo jutri lažji dan, z več možnosti za sprinterje in Mezgeca, veliko pa bo odvisno tudi od ubežnikov.