Ker je s ponarejenim potnim listom z osebnega računa Franca K. in poslovnega računa njegovega podjetja nekajkrat dvignil denar na Abanki in tako prišel do skupno 76.060 evrov, je moral na zatožno klop ljubljanskega sodišča sesti 63-letni Peterskala Razpet iz Verij pri Medvodah. Prijeli so ga konec aprila in od takrat ždi v priporu na Povšetovi. »Priznal sem jo že, pred preiskovalno sodnico sem že vse povedal,« je odgovoril na vprašanje sodnice Maje Povhe, ali priznava krivdo po obtožnici, ki mu očita goljufije, ponarejanje listin in zlorabo osebnih podatkov. A se je izkazalo, da ne gre za »pravo« priznanje, kot ga razumejo pravniki, saj da očitanega ni storil po svoji volji. »Na banko sem šel pod prisilo, štirje gangsterji, ki so mi grozili, so me čakali zunaj,« je pojasnil. »To sem storil zaradi groženj, da mi bodo pobili otroke in vnuke. In mene, da me bodo razkosali, prodali ledvice...« je našteval.

Priložnostni parapsiholog

Predobravnavni narok se je sicer začel z njegovo razlago, da se posti že 21 dni, in prošnjo sodnici, da mu dovoli pitje čaja. A potem je iz steklenice srkal kar naprej, kar je Povhetovo malce vznejevoljilo. Vztrajal je, da ima suha usta in da mora na dan popiti štiri litre. »Gospa sodnica, ste šli vi kdaj na post?« je vprašal, a se sodnica o tem ni želela pogovarjati. Potem ga je žeja malce minila.

Povhetova je nato preverila njegove osebne podatke. Potrdil je, da je po poklicu mesar (v pokoju), a s pojasnilom, da je bil mesar, dokler ni postal vegetarijanec. Potrdil je tudi, da si poleg pokojnine pomaga tudi s priložnostnim delom, s parapsihologijo, za kar dobi od 50 do 230 evrov na uro. »Ampak opozarjam, da gre za prostovoljne prispevke, za nagrado, da me ne bo še Furs preganjal,« je pripomnil. Pravnomočno je bil obsojen že dvakrat, obakrat zaradi goljufij: enkrat je dobil denarno, drugič pogojno kazen. »To sta bili krivični obsodbi,« je še komentiral.

Tik preden je tožilka Alenka Mordej začela predstavljati obtožnico, jo je ustavil, češ da ni potrebe, ker jo je prebral že vsaj tridesetkrat. »Vse sem že povedal. V banko sem šel pod prisilo, gangsterji so me čakali zunaj, barabe ciganske. Prej so mi prinesli potni list in potem ste mi v banki protizakonito dali 76.000 evrov. En dvig je znašal celih 60.000 evrov, čeprav mi več kot dva tisočaka naenkrat sploh ne bi smeli izročiti,« se je obrnil proti predstavnici Abanke, ki so jo prav tako povabili na narok in je sedela v dvorani. Abanka je namreč oškodovancu ukradeni denar vrnila, od Razpeta pa zdaj terja povračilo 76.060 evrov z zakonitimi zamudnimi obrestmi vred. »Hočem, da se na glavni obravnavi vse to razčisti,« je bil gostobeseden, nato mu je sodnica razložila, da bo imel v zagovoru vsekakor priložnost razložiti vse te okoliščine in podrobnosti.

Želi zaslišanje bratov Podobnik

Na predlog zagovornika Gorazda Gabriča, ki mu je bil dodeljen prek brezplačne pravne pomoči, bodo na sojenju zaslišali tudi njegovega psihiatra dr. Mladena Vrabiča. »Da bo povedal, zaradi katerih bolezni se je pri njem zdravil, koliko časa in kakšno je bilo njegovo psihofizično stanje v času kaznivih dejanj,« je razložil odvetnik. Glede tega je sicer pisno mnenje že izdelala psihiatrična izvedenka dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, ki je ocenila, da je bil v spornem času nebistveno zmanjšano prišteven.

Razpet pa je predlagal zaslišanje še enega pripornika s Povšetove in njegove žene. »Slučajno sem ga spoznal v priporu. Sorodniki tistih, ki so grozili meni, so grozili tudi njima. Tudi njega so prisilili, da je dvignil za 365.000 evrov zlata in 180.000 evrov gotovine,« je pojasnil. Predlagal je tudi zaslišanje znanih politikov, bratov Janeza in Marjana Podobnika. »Nekaj mesecev pred kaznivim dejanjem sem jima na praznovanju obletnice Slovenske kmečke zveze v Ljubljani povedal, kaj se mi dogaja. Kar razbežala sta se...« je hitel razlagati, potem pa ga je sodnica spet prekinila, naj to prihrani za zagovor. Za pričo je predlagal tudi nekdanjega komandirja cerkljanske policijske postaje. »Z Marjanom Lainščkom se poznava že 40 let. Potrdil bo, da sem ga klical in mu povedal o poslih s 'cigani' in da bi se zaradi tega rad dobil z njim v Ljubljani. A ko sem mu omenil 'cigane', se mi ni več javljal,« je izjavil.

Sojenje se bo začelo 25. septembra. Kot vsakega obdolženca, so tudi Razpeta vprašali, ali bi raje, da mu sodi sodnica posameznica ali sodni senat. Zaželel si je senat. »Veste, tudi če bodo ženske, bo čisto v redu,« je bil popustljiv.