Z ladje Pohanica (Frying Pan), predelane v trenutno najbolj priljubljeno zabavišče na Manhattnu, privezane na pomol 66 na reki Hudson, se pozornost Newyorčanov preusmerja proti parku Flushing Meadows, kjer se danes začenja zadnji teniški grand slam leta 2019. Enega od dvobojev, ki bo odprl tekmovanje, bo na igrišču številka 4 odigrala naša Tamara Zidanšek, ki se bo pomerila s Hrvatico Petro Martić, nekdaj veliko prijateljico Polone Hercog, s katero sta skupaj začenjali poklicno teniško kariero.

Nosilki Hrvatici ne bo lahko

Z 22. nosilko Petro Martić je Zidanškova letos že igrala na turnirju v Carigradu in izgubila tesno s 6:4 v tretjem nizu. Slovenka napoveduje, da v New Yorku Hrvatici ne bo lahko, saj se sama na teniška igrišča vrača neobremenjena. Tritedensko odsotnost zaradi poškodbe kolena, ki jo je staknila na premehki peščeni podlagi, je izkoristila za dobre psihične priprave, tako da je zdaj še bolj željna zmag. Zadnje dneve je trenirala na polno, noga je ne boli več in verjame, da se je dobro privadila na trdo igralno površino. Njen trener Zoran Krajnc je zadovoljen tako z igro kot zagnanostjo svoje varovanke, dobrodošla pa je tudi sprememba v Tamarinem zasebnem življenju. Na teniških poteh po svetu jo zdaj spremlja fant Luka Škalič, prijazni Prekmurec, ki se je nogometnih veščin učil pri Muri, za katero še vedno brezpogojno navija.

Kmalu po prihodu v New York je bil povsem šokiran Ljubljančan Aljaž Bedene, po osvojitvi challengerja v Portorožu Aljaž nacionale, ko ga je že prvo jutro v apartmaju navsezgodaj zbudila dopinška kontrola. Test je prestal uspešno in tako bo v torek prvi letošnji newyorški dvoboj odigral proti Slovaku Jozefu Kovaliku. Ta se je na glavni turnir uvrstil z varovanim mestom na ATP-lestvici, ki ga lahko izkoristijo poškodovani igralci. »Z njim nisem še nikoli igral, ga pa poznam,« je povedal Aljaž Bedene po petkovem treningu, po katerem je bil izjemno dobro razpoložen. Pripravljen je igrati na polno in razmišlja le o zmagi, ki bi mu v drugem kolu za nasprotnika najverjetneje prinesla ekstravagantnega Francoza Benoita Paira, 29. nosilca. »V Portorožu sem začutil, da moram vedno igrati najbolje, kar se da, kajti zdaj vem, da sem vzornik številnim mladim teniškim igralcem,« je 30-letnik opisal svoje novo spoznanje.

Recimo tudi 13-letnemu Žigi Švecu, ki ga je doletela neverjetna čast in priložnost, da je v New Yorku partner za treninge naši najboljši igralki med dvojicami Andreji Klepač. Njen trener Primož Starčič v Murski Soboti vodi svojo teniško akademijo ITP, ki je mladega igralca za dobre rezultate nagradila s spremljanjem Klepačeve, ki po zmagi na tako močnem turnirju, kot je bil v Cincinnatiju, s Čehinjo Lucie Hradecko tudi v OP ZDA spada med favoritinje za osvojitev turnirja. Andreja je bila v New Yorku deležna posebne pozornosti, ko so jo povabili na svečan sprejem v čast tenisa v slavno prireditveno dvorano Cipriani na Broadwayu, kjer se cene menija na osebo začnejo pri 300 dolarjih. Samo za hrano, da se razume.

Po porazu v prvem krogu kvalifikacij bo v kategoriji ženskih parov toliko bolj zagreto zaigrala Dalila Jakupovič v paru z Američanko filipinsko-panamskih korenin Sabrino Santamario. Z njo sta združili moči že na začetku leta na turnirju v Hobartu na Tasmaniji in se dobro ujeli. Tudi Jakupovičeva je bila letos že poškodovana, po turnirju v Bogoti so jo začele pestiti težave z očmi. »Nekaj časa je bilo tako hudo, da sem ostala povsem brez občutka za globino in sploh nisem mogla z loparjem ujeti žogice,« se spominja Primorka, ki je medicinsko pomoč poiskala v Švici in je zdaj že povsem okrevala. Tudi Dalila se je v New Yorku že srečala z dopinško kontrolo, ki jo je letos testirala že vsaj petnajstkrat, je povedal njen oče in trener Senad. Dokaz, da je mednarodna teniška zveza ITF mislila hudo resno, ko je dopingu napovedala vojno.

Dva v ZDA še nevidena dvoboja

Slovenija ima na OP ZDA vpisanih osem igralk in igralcev. Ob Jakupovičevi sta bila v kvalifikacijah neuspešna še oba Blaža, Rola in Kavčič, ki sta New York že zapustila. Med posameznicami je še Polona Hercog, ki bo prvič stopila na igrišče jutri, ko bo njena nasprotnica Američanka Danielle Collins, presenetljiva polfinalistka grand slama v Avstraliji na začetku leta. V drugem krogu bi se Mariborčanka lahko pomerila z 19. nosilko Caroline Wozniacki. Hercogova se spet pripravlja po programu kapetana hrvaške reprezentance v Davisovem pokalu kontroverznega Željka Krajana. V igri ženskih parov bo ob Jakupovičevi in Klepačevi nastopila še naša najbolj izkušena teniška igralka Katarina Srebotnik, ki še ni rekla zadnje besede.

New York je v pričakovanju dveh na OP ZDA še nikdar videnih dvobojev. Že jutri se bosta v večernem programu prvič na tem prizorišču pomerili Rusinja Maria Šarapova in domačinka Serena Williams. Američanka v njunih medsebojnih dvobojih vodi z 19:2. Na drugo premiero pa bo treba še malo počakati, a možnosti, da bi končno tudi na newyorškem grand slamu kdaj loparje prekrižala Švicar Roger Federer in Španec Rafael Nadal, vendarle so. Le prej kot v finalu ne.