V Idriji imajo žlikrofi posebno mesto. Obiskovalci bodo tako na današnjem dogodku, ki ga pripravlja Zveza društev MC Idrija, izkusili popotovanje idrijskih žlikrofov od tradicije do sodobnosti.

Posebnost letošnjega festivala je nastala v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica. Ti se bodo predstavili z izdelki, nastalimi izpod rok njihovih članov v okviru programov rehabilitacije, poleg tega pa pripravljajo izziv. Potekal bo namreč preizkus slepe izdelave žlikrofov, v znak povezovanja in podpore se bosta v izdelovanju žlikrofov s prevezo čez oči in korekcijskimi očali preizkusila tudi župana občin Idrija in Cerkno Tomaž Vencelj in Gašper Uršič.

»Praznik idrijskih žlikrofov je ena izmed tistih stvari, ki imajo največ prihodnosti, ko gre za prireditve na idrijskem koncu. Pušča neke okuse pri samih obiskovalcih in bo tudi ena izmed tistih stvari, ki bo leta 2021, ko bo Slovenija Evropska gastronomska regija, definitivno ena pomembnejših tako za Idrijo kot Slovenijo,« je pomen idrijskih žlikrofov poudaril idrijski župan.

Dogajanje, ki se je začelo ob 11. uri, bo potekalo ves dan. Obiskovalci bodo videli več kot 25 različnih načinov postrežbe idrijskih žlikrofov, več kot 10 stojnic s pestro ponudbo lokalnih in regionalnih proizvajalcev kulinaričnih produktov, alpski otok s kulinariko iz alpskih regij in tradicionalno tekmovanje v kuhanju divjačinske bakalce - tipične omake ob idrijskih žlikrofih. Dogajanje bodo spremljale še stojnice vinarjev in mladih mikropivovarjev.

Organizatorji letos večjo pozornost dajejo tudi trajnostnem odnosu do hrane in okolja, z novostmi na področju zmanjševanja odpadkov. Hrano bodo postregli v biorazgradljivih krožnikih s souporabo pribora iz istih materialov, prav tako bodo dali na uporabo steklene kozarce za vino in biorazgradljive kozarce iz koruzne biomase za pijačo.

»Lani smo za obiskovalce pripravili med 600 in 700 kilogramov idrijskih žlikrofov, letos si želimo, da bi količino presegli. Napovedi so dobre, pričakujemo pa med 4000 in 5000 obiskovalcev, tudi zaradi močnega vzporednega dogajanja v Idriji,« je dejal soorganizator festivala Tilen Božič.

Na prazniku se predstavljajo vsi certificirani proizvajalci idrijskih žlikrofov in tisti, ki so še v postopku pridobivanja certifikata, ter lokalne idrijske gostilne. Povabili so tudi izdelovalce idrijskim žlikrofom sorodnih jedi iz Severnoprimorske in Koroške regije.