V francoskem letovišču Biarritz se danes začenja srečanje sedmih gospodarsko najrazvitejših držav G7, ki se bo končalo v ponedeljek. Aktualnih tem za voditelje Francije, Velike Britanije, Nemčije, Italije, ZDA, Kanade in Japonske je zares veliko, gospodarskih in mednarodnih, z odnosom do Irana na čelu, od morebitnega povratka Rusije v skupino in brexita do okoljskih problemov, ki jih na vrh postavlja gostitelj Emmanuel Macron.

Potekala bodo mnoga dvostranska srečanja, denimo voditeljev ZDA in Velike Britanije Donalda Trumpa in Borisa Johnsona; slednji bo po napovedih britanskih diplomatskih virov vztrajal pri evropski politiki do okolja, varnosti in tudi iranskega jedrskega sporazuma. Washington je od spoštovanja slednjega odstopil, evropske sopodpisnice ga skušajo ohraniti pri življenju. Macron se je včeraj pred začetkom vrha srečal z iranskim zunanjim ministrom Džavadom Zarifom z namenom iskanja idej za zmanjšanje krize, ki je nastala po ameriškem nespoštovanju sporazuma in posledično tudi iranskem.

Kitajska sicer ni članica G7, bo pa tema vrha tudi njeno včerajšnje novo povečanje carin na ameriške izdelke v višini 75 milijard dolarjev, saj carinska vojna med Washingtonom in Pekingom ne bo brez širših posledic, če se bo še stopnjevala, mogoče pa je, da se ji pridruži še ameriško-evropska.

Macron si vsekakor želi, da vrh ne bi bil enak lanskemu v Kanadi, ki je minil v znamenju Trumpovega prerekanja z drugimi udeleženci. V upanju, da gre ljubezen ali vsaj dobrovoljnost res skozi želodec, so francoski gostitelji poskrbeli, da bodo hrano za voditelje pripravljali kuharji iz restavracij z najmanj štirimi Michelinovimi zvezdicami. ba, agencije