Medtem ko so s sezono v štirih od petih največjih evropskih nogometnih lig že začeli, bodo danes in jutri odigrane tudi prve tekme v italijanskem prvenstvu. V elitni serie A bo v letošnji sezoni nastopalo šest Slovencev – Samir Handanović (Inter), Josip Iličić (Atalanta), Jasmin Kurtić (Spal), Valter Birsa (Cagliari), Rok Vodišek (Genoa) in Žan Majer (Lecce). Novinci v ligi so Brescia, Lecce in Verona, za prvega favorita pa znova velja kdo drug kot Juventus, ki na italijanskem nogometnem prostoru vlada že dolgih osem let. Znova naj bi bil najresnejši kandidat v boju za scudetto Napoli, medtem ko naj bi se za preostali mesti, ki vodita v ligo prvakov, »stepli« Inter, Roma, Milan, Lazio in Atalanta. Letošnji poletni prestopni rok je v italijanskem prvenstvu minil predvsem v luči trenerskih menjav. Od največjih klubov so se tako za novega stratega odločili pri Juventusu (Maurizio Sarri), Interju (Antonio Conte), Romi (Paulo Fonseca) in Milanu (Marco Giampaolo). Ker pravila v italijanskem prvenstvu velevajo, da se v prvem krogu Inter, Juventus, Lazio, Milan, Napoli in Roma ne morejo pomeriti med seboj, prav tako pa ne Torino in Juventus ter Genoa in Sampdoria, bo na uvodu najbolj zanimivo v Firencah, kjer se bosta jutri udarila Fiorentina in Napoli.

Fiorentina je v zadnjih mesecih prehodila trnovo pot. Navijači so v lanski sezoni do zadnjega kroga trepetali pred izpadom v drugo ligo. Pomagala ni niti trenerska menjava, ko je Stefana Piolija zamenjal Vincenzo Montella. A vijoličasti so naposled le obstali v serie A, nato pa so prišle bolj razveseljive novice. Ameriški mogotec italijanskih korenin Rocco Commisso je namreč kupil klub od bratov Andree in Diega Della Valleja, ki sta klub prevzela po bankrotu leta 2002 in ga iz lige C2 znova pripeljala med italijansko elito, za 135 milijonov evrov. Commisso je nemudoma zavihal rokave in poskrbel za okrepitve, ob katerih navijači Fiorentine znova sanjajo o boljših časih. Takoj ob prihodu je obljubil, da klub letos ne bo prodal prvega zvezdnika Frederica Chiese, kar je uresničil, v klub pa je medtem zvabil Princa Boatenga, Milana Badlja, Ericka Pulgarja, Pola Lirolo in Alekso Terzića, navijače pa v delirij spravil z zadnjo potezo, ko je sklenil sodelovanje s 36-letnim francoskim zvezdnikom Franckom Riberyjem.

Tudi Napoli poleti nikakor ni stal križem rok, temveč je opravil kar nekaj odmevnih prestopov. Trener Carlo Ancelotti je v obrambi ob bok Kalidouju Koulibalyju pripeljal odličnega Grka Kostasa Manolasa iz Rome, od Udineseja kupil nadarjenega italijanskega vratarja Alexa Mereta, od Fenerbahčeja talentiranega 19-letnega Makedonca Elifa Elmasa in od Empolija Giovannija Di Lorenza. Pred dnevi pa je Napoliju uspel največji met poletja, saj so iz PSV pripeljali izjemnega Mehičana Hirvinga Lozana. V Neaplju trdno verjamejo, da bo to dovolj za enakovreden boj z Juventusom za italijansko krono. Prestopni rok v Italiji se sicer zaključi 2. septembra.