Glasovanje o razpustitvi 120-članskega kosovskega parlamenta so bojkotirali poslanci glavne stranke kosovskih Srbov, Srbske liste, preostali pa so le z enim glasom proti in brez razprave končali delo šestega sklica, v katerem po navedbah predsednika države Hashima Thacija ni bilo politične volje za oblikovanje nove vlade po odstopu premierja Ramusha Haradinaja. Nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK) se je za odstop odločil po pozivu posebnega sodišča za Kosovo v Haagu na zaslišanje, po katerem se je izkazalo, da je nanj poklican kot osumljenec. Tedaj je pojasnil, da želi pred sodnike, podobno kot pred leti že pred tribunal Mednarodnega sodišča za bivšo Jugoslavijo (ICTY), stopiti kot državljan in ne premier Kosova. Nekateri politični analitiki so njegovo potezo razlagali kot preračunljivo v njegovih prihodnjih oblastnih hotenjih.

Pričakoval naj bi, da bo podobno kot pred ICTY oproščen tudi v tokratnem sojenju, ki bo spet v Haagu, kamor so zaradi varnosti prič preselili kosovsko sodišče za zločine, ki jih je OVK na Kosovu zagrešila v vojnih letih 1999 in 2000. Tako bi si lahko Haradinaj z videzom žrtve neupravičenih procesov zagotovil absolutno podporo albanskega življa. Doslej je moral oblast deliti z Demokratsko stranko, Zavezništvom za Kosovo in Pobudo. V skladu s kosovsko poosamosvojitveno tradicijo pa niti ta vlada ni izpeljala polnega mandata, ampak se na Kosovu odpravljajo na volitve dobri dve leti od zadnje oddaje glasov.

Izredne volitve naj bi po ocenah tujih diplomatov povzročile zamude v dialogu o normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom. A ta je v slepi ulici že od lanskega novembra, ko je Srbiji uspelo z lobiranjem na generalni skupščini Interpola preprečiti kosovsko članstvo v tej mednarodni policijski organizaciji, Kosovo pa je v odgovor uvedlo 100-odstotne carine na blago iz Srbije. Volitve, ki bi se iztekle v nasprotju s Haradinajevimi pričakovanji v prid zmernejši struji okoli zdaj neodvisnega predsednika Thacija, bi dialog lahko celo pospešile, če ga ne bo uspelo dokončno zamrzniti srbskemu zunanjemu ministru Ivici Dačiću. Ta namreč nagovarja države, naj umaknejo priznanje Kosova. Če bo uspešen in število priznanj pade pod 93, Kosovo v OZN ne bi imelo statusa države opazovalke. de