Skupina 10 do 15 zamaskiranih oseb je v sredo zvečer z lesenimi in kovinskimi palicami napadla goste in lastnike lokala v kraju Uzdolje, ki so na televiziji gledali nogometno tekmo kvalifikacij za ligo prvakov beograjske Crvene zvezde. V napadu je bilo lažje poškodovanih pet gostov, med njimi tudi devetletni otrok in 70-letni moški, so poročali hrvaški mediji. V napadu s podobnim motivom v lokalu v kraju Đevrske so trije napadalci žalili goste in lastnika, a nihče ni bil poškodovan.

Hrvaška policija je danes potrdila, da so prijeli 25- in 28-letnika zaradi suma kaljenja javnega reda in miru, ker sta v sredo v lokalu v kraju Đevrske na podlagi narodne pripadnosti žalila lastnika in goste. Nadaljujejo pa preiskavo napada v kraju Uzdolje, potem ko so v sredo pridržali nekaj oseb zaradi domnevnih povezav z napadom, je sporočila šibeniško-kninska policijska uprava.

Plenković je danes dejal, da je očitno šlo za načrtovana napada in da je treba storiti vse, da bodo storilce našli in kaznovali. Napovedal je, da bo Knin obiskal tudi načelnik hrvaške policije.

Hrvaška vlada ni uspešna v boju proti sovražnemu govoru

Hrvaški premier je bil danes deležen kritik v hrvaških medijih zaradi četrtkovega medlega odziva na napada in ker da je relativiziral nasilje nad Srbi. Med drugim je v četrtek ocenil, da gre za incident posameznikov, ki ne predstavljajo večine na Hrvaškem. Obenem je na splošno obsodil nasilje nad pripadniki manjšin, češ da lahko vpliva na odnose do hrvaške manjšine v sosednjih državah.

Dolgoletni poslanec srbske manjšine in predsednik vladne Samostojne srbske demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac je danes pred novinarji v saboru naštel 12 primerov fizičnega nasilja nad Srbi, ki so se na Hrvaškem zgodili v zadnjih tednih. Meni, da ne gre za ločene incidente.

Vlado je obtožil, da je neuspešna v poskusih preprečevanja sovražnega govora, nestrpnosti in nasilja do manjšin. Napovedal, je da se bodo zaradi sredinih napadov obrnili na mednarodne institucije zaradi kršenja pravic in svoboščin narodnih manjšin na Hrvaškem.

Napada je obsodila tudi večina hrvaške opozicije. Svet za narodne manjšine hrvaške vlade pa je v današnjem sporočilu za javnost med drugim ocenil, da storilci zločina iz sovraštva niso napadli samo pripadnikov srbske skupnosti, temveč tudi celotno politiko hrvaške vlade pri gradnji sistema pravic manjšin.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa je danes dejala, da dogodka ne bo komentirala, dokler ne bo dobila podrobnega policijskega poročila. Obenem je obsodila »vsakršno nasilje«.