Celjski občini je po letih prizadevanj vendarle uspelo pridobiti vse projekte in tudi vodno soglasje za postavitev tako imenovane vejk žičnice. Gre za žičnico za smučanje na vodi nad vodno gladino, katere namen je, da uporabnika, ki stoji na vodnih smučeh ali deski, vleče po vodni gladini. Vlečno deskanje oziroma vejkanje je namreč tudi pri nas vse bolj priljubljen adrenalinski šport. 

»Za vejk žičnico smo že postavili pomola na obeh straneh za namestitev nosilnih stebrov. Poteka montaža naprave, postaviti je treba tudi pomole za deskarje,« pojasnjuje Alja Tihle Hren iz službe za odnose z javnostmi na celjski občini. Prav občina je izvedla in financirala vsa gradbena in pripravljalna dela, dostope ter uredila druge podrobnosti. »Upravljalec žičnice in drugih športnih objektov na tem območju bo družba za upravljanje parkirišč in javnih objektov ZPO, ki je tudi kupila opremo za novo napravo. Vrednost vseh del in opreme znaša okoli 60.000 evrov,« še razkriva Tihle-Hrenova.

V načrtu še več investicij

V prihodnosti načrtujejo na Šmartinskem jezeru še gradnjo pomola za izplutje kajakov, kanujev, supov in pomol, ki bo omogočal privez manjšim turističnim plovilom na električni pogon. »Načrtujemo sanacijo dela cestnega odseka, ki vodi do čolnarne Muzelj. Prav tako je v načrtu nadaljevanje gradnje pešpoti ob Šmartinskem jezeru, projektna dokumentacija je že v izdelavi. Kot tudi projektna dokumentacija za ureditev obstoječega parkirišča pod pregrado, ki bo namenjeno parkiranju osebnih vozil, avtobusov in avtodomov,« našteva Tihle-Hrenova.

Uredili bodo še s parkirišča ločeno pot za dostop do navezovalne ceste in do gostinskega objekta Brkati som. Načrtujejo tudi gradnjo kanalizacije. »Kdaj bomo dela začeli, še ne moremo napovedati, saj še nismo pridobili vseh potrebnih zemljišč,« še pove Alja Tihle Hren.