Nadiža

V zadnjem času je med slovenskimi rekami verjetno najpopularnejša Nadiža, reka na severozahodu naše dežele, pri Kobaridu, v bližini mejnega prehoda Robič, ob italijanski meji. Pri Nadiži priporočajo kopališča Plaža, Podbela – Napoleonov most in Logje. Turisti imajo tudi možnost kampiranja v Podbeli, kjer je mogoče v šotoru ali v avtodomu preživeti celotne počitnice (cena za odrasle je 12 evrov na dan). Ob plavanju in pohodništvu imajo še vrsto rekreativnih dejavnosti, tudi košarko, odbojko na mivki, mali nogomet, namizni tenis, balinanje, plezanje in izposojo koles. Poleti prijetno hladna, turkizno modra reka izvira pod Stolom, ob vznožju Matajurja pa zavije proti jugu, proti Italiji, kjer 60 kilometrov dolgo pot konča v reki Ter. Ob Nadiži boste morali plačati parkiranje, treba pa je paziti tudi na onesnaževanje reke in njenih bregov. Ob eni najlepših rek v Sloveniji ni dovoljeno prati posode in kampirati zunaj določenih prostorov, prav tako ni dovoljeno odlagati odpadkov, kuriti kresov, vse zato, da bi reka ostala čista, kar povprečnega plavalca seveda ne bi smelo motiti.

Bohinjsko jezero

Za mnoge naše najlepše jezero ima nekaj bolj ali manj urejenih kopališč, nekaj zanimivih kotičkov, a poznavalci najbolj priporočajo plažo Fužinarski zaliv, na kateri je urejeno parkiranje. V okolici je nekaj gostinskih obratov in celo otroška igrišča. Ob kopanju in sončenju je na največjem stalnem slovenskem jezeru mogoče tudi supati, veslati in se potapljati. Ob jezeru je mogoče igrati odbojko na mivki, da o kolesarjenju in pohodništvu niti ne govorimo. Mimogrede, Bohinjsko jezero je ledeniško, globoko največ 45 metrov in dolgo 4,35 kilometra. V njem je 100 milijonov m

3

vode.

Sotočje Tolminke in Soče

V Tolminu je na sotočju Tolminke in Soče nastalo tradicionalno slovensko prizorišče glasbenih festivalov Metal Days, Punk Rock Holidays, kreativnega tabora Sajeta, Overjam Reggae International, Halamoye… Sotočje je zbirališče mladih in sprehajalna točka za domačine. Obiskovalci, ki se v poletnih mesecih hladijo v vodi, omenjajo, da je Soča veliko toplejša od Tolminke, ki ima povprečno letno temperaturo okoli deset stopinj Celzija. Tudi zato je ob festivalih manj plavanja in več namakanja. Opazovalci narave hvalijo tudi pogled na bližnji viseči most.

Šobčev bajer

Gre za umetno jezerce kakšne tri kilometre od Bleda, ki leži na 421 metrih nadmorske višine, njegova površina je 2,6 hektarja, globina pa okoli tri metre. Med bajerjem, ki je ime dobil po bližnji kmetiji, in Savo Dolinko je kamp višjega razreda, ki ob hlajenju in plavanju na urejeni plaži ponuja vrsto drugih možnosti zabave. Od mini golfa in odbojke na mivki do malega nogometa, badmintona, namiznega tenisa in plezanja. Seveda pa iz Kampa Šobec peljejo tudi mnoge zanimive kolesarske in pohodniške poti proti bližnjim hribom.

Kolpa

Belokranjska reka ponuja številna manjša in večja kopališča, kar je razumljivo, saj velja za najbolj čisto slovensko reko. Arso beleži kar deset naravnih kopališč, ki imajo visoko oceno kakovosti vode. Najbolj urejeno naj bi bilo kopališče pri Campingu Bela krajina v Podzemlju, kjer je mogoče plavati v Kolpi, hkrati pa je na obali množica dodatnih možnosti, od restavracije in otroških igrišč do rekreacijsko-motoričnega parka in posojanja koles, tudi električnih. Kot mnoga moderna letovišča imajo tudi glamping (keltske hišice) z velnesom za 79 evrov na dan.

Blejsko jezero

Najbolj urejeno kopališče na Bledu naj bi bilo Grajsko kopališče, ki ima po mnenju obiskovalcev prednost pred kopališčema v Veliki in Mali Zaki. Slikovito kopališče pod visoko grajsko skalo velja za enega najbolj čistih pri nas, na ograjenega delu ima dva tobogana, trampolin, plezalno goro z oprimki, štiri bazene, skakalno desko, različna igrala in peskovnik za otroke, mize za namizni tenis… Urejena je tudi izposoja čolnov in poskrbljeno je za gostinsko ponudbo. Mimogrede, na Bledu sta tudi dve zasebni kopališči: pri Vili Bled in ob Hotelu Toplice.

Lajšt v Idrijski Beli

Kakih devet kilometrov iz Idrije je v neokrnjeni naravi naravno kopališče na sotočje Idrijce in Belce. Ob kristalno čisti vodi, kot jo pohvalijo domačini, in senci dreves imajo na voljo vso infrastrukturo, od sanitarij do gostinskih lokalov, obenem poskrbijo tudi za piknike. Kaj pa športne panoge? Plavanje in namakanje, odbojka na mivki, namizni tenis, košarka… V bližnji okolici vodo hvalijo tudi ribiči. Obiskovalci sicer poročajo, da je v najtoplejših dnevih na sotočju Idrijce in Belce preveč avtomobilov.

Velenjsko jezero

V Šaleški dolini je umetno jezero, ki je nastalo ob intenzivnem izkopavanju lignita. Gre za največje jezero iz tria Družmirsko, Škalsko in Velenjsko jezero. Površina šest kvadratnih kilometrov, globina kar 54 metrov. V zadnjih letih so domačini industrijsko uničevanje okolja izkoristili za turizem in odprli kamp. Velenjsko jezero je eno najbolj živahnih v Sloveniji. Lani je to plažo obiskalo več kot 80.000 obiskovalcev, ki so lahko plavali, jadrali, supali, deskali, igrali nogomet, odbojko na mivki, mini golf, košarko, tenis, golf ali se vozili s pletno.

Krka

Največja dolenjska reka ima kar nekaj razmeroma urejenih kopališč. Dopustniki, turisti in plavalci največkrat omenjajo sicer zelo hladno rekreacijo pri samem izviru reke v vasi Krka, kopališče v Kostanjevici ob Krki in plažo s pomolom Loka pri Žužemberku, ki v poletnem času privablja predvsem dolenjske plavalce. Na tem delu reke sta mogoča tudi ribolov in veslanje, pravijo pa, da imajo tudi prostrano parkirišče. V neposredni okolici sta dva gostinska obrata. Na drevesih na obali so leta 2013 postavili še tri lesene hišice.

Iški vintgar

Ko je res vroče, se predvsem Ljubljančani odpravijo na Barje proti Iškemu vintgarju, kjer se najbolj cenjeno kopališče v smaragdno čisti reki Iški imenuje Grabljice. Ena najlepših slovenskih sotesk ima, kot mnogo turističnih točk pri nas, na vrhuncu sezone nekaj težav s parkiranimi avtomobili (če imate možnost, se tja odpravite s kolesom), ki se ustavijo pred gostinskim lokalom, od koder je treba pešačiti. Grabljice so zelo dostopno naravno kopališče, primerno za družine, celo bolj kot plavanje pa omenjajo ohladitev in namakanje nog v ledeni vodi Iške.