Leta 1964 je v kolumni med drugim predvidel svet čez 50 let, torej leta 2014. In v njej izrazil prepričanje, da bodo ljudje takrat vozili leteče avtomobile, s katerimi bodo brez težav premagovali večje razdalje. Čeprav je imel v tisti kolumni v marsičem prav, se je v tem pogledu močno uštel. Zametki letečih avtomobilov so sicer narejeni, a preden bodo v praktični uporabi, če sploh bodo, bo minilo še ogromno časa. Dandanes so tako edina realnost, ki se je včasih zdela tako »neverjetna« kot napoved letečih vozil, bržčas le električni avtomobili. Ki se venomer izboljšujejo in so vedno bolj uporabni. To smo imeli možnost preveriti na lastni koži, ko smo vozili električno hyundai kono in nato še njeno dizelsko izvedenko.

Kaj lahko sprva rečemo o električni koni? Predvsem to, da nas je v času, ko smo jo imeli na testu, kratkomalo navdušila! Priznamo, da imamo pač še vedno predsodke do električnih avtomobilov, predvsem pa tega, da je njihov doseg skromen in da bomo zato obstali nekje na cesti. A (testna) električna kona je glede tega že na zelo visoki ravni, saj je ob običajni rabi vseh pripomočkov v avtomobilu realno zmogla okoli 350 kilometrov. Dejansko smo menili, da jo bomo morali na električni priključek priklopiti precej prej, nato pa se je ta čas kar povečeval in povečeval. Ko smo litij-ionski akumulatorski sklop zmogljivosti 64 kWh, ki je omogočal omenjeni doseg (in ga priporočamo precej bolj kot tistega kapacitete 39,2 kWh, s katerim je doseg krajši za 160 kilometrov) ter tehta 445 kilogramov, priklopili na hitro polnilnico, se je ta napolnil precej hitro. Močno drugače je bilo, ko smo jo polnili na navadni vtičnici, kjer smo v celotnem popoldnevu polnjenja pridobili le za nekaj 10 kilometrov dosega.

Električna kona na neki način že z zunanjim in notranjim videzom daje občutek, pa naj se to sliši še tako nenavadno, da je okolju prijazna. Morsko modra zunanjost in lična notranjost sta navdušili, kot tudi sama vožnja. Elektromotor s 150 kilovati moči (204 KM) poskrbi za poskočno in prijetno vožnjo, pri kateri nam je sprva nekaj preglavic delala le »tišina«. Motorja se namreč ne sliši, kar je logično, zato pa po drugi strani precej bolj do izraza prihaja zvok trenja gum s podlago. Zanimive prigode so se nam dogajale ob prižiganju avtomobila, ko nekajkrat sploh nismo vedeli, ali smo ga dejansko prižgali, in smo ga zato ugasnili ter znova zagnali… Pri Hyundaiju so se prav zaradi tega domislili zanimive stvari: ko je avto prižgan, se zunaj sliši tiha melodija. Priročno in zanimivo. Ter varno za pešce, kolesarje… V notranjosti sta nas navdušila še izjemna postavitev odlagalnih površin in samodejni menjalnik na gumbe.

Dizelska kona? Hja, preskok z električnega motorja na »navadnega« je lahko precej zanimiv, a predvsem daje potrditev, da bi se z električnim avtomobilom, kakršen je kona, lahko hitro zadovoljili in ga vsakodnevno vozili. Pomisleke imamo le pri res daljših razdaljah, a po drugi strani tudi na teh kdaj pa kdaj potrebuješ daljši postanek, ki pa ga je treba načrtovati ob kakšni hitri polnilnici. Kakor koli, testna dizelska kona je bila vpadljiva na svoj način – z rumenozeleno barvo, ki se je v notranjosti ujemala z barvo varnostnih pasov. Tudi vožnja z njo je bila sila prijetna, udobna in varčna (porabila nam je 6,1 litra dizla na 100 kilometrov), po oblikovnih potezah pa ni bilo mogoče spregledati, da gre za isti model štirikolesnika. Električna kona je za dobrih 100 kilogramov težja od dizelske, kar je seveda posledica baterije, njen 332-litrski prtljažnik pa je v osnovi za 46 litrov manj zmogljiv kot pri dizelski koni (378 litrov), kar pa je pravzaprav precej manj od pričakovanj in se pri vsakodnevni uporabi skoraj ne pozna. 1,6-litrski štirivaljni dizelski motor sicer premore 136 KMi (100 kW), ki do 100 km/h zmorejo v 11,2 sekunde, kar je vse čisto spodobno, a za primerjavo dodajmo, da se električna kona do stotice izstreli v vsega 7,6 sekunde! Da, tudi to je ena od prednosti električnih avtomobilov…

Največja razlika se pojavi pri ceni. Medtem ko je dizelska zelo dobro opremljena kona impression na voljo za 27.820 evrov (v akciji 2000 evrov manj), je električna kona, sicer z enakim imenom stopnje opreme, a dejansko ponuja še več (tudi navigacijski sistem, aktivni tempomat…), precej dražja, saj vas bo stala 45.900 evrov. Res je, da boste ob tem prejeli še 7500 evrov državne subvencije za električna vozila in da so na voljo ugodni nakupni pogoji ter, kot omenjeno, boljša oprema, a kljub temu je razlika občutna. Več pa v sklepu.