Kitajska je danes napovedala, da bo z od pet- do desetodstotnimi carinami obremenila ameriški uvoz v vrednosti 75 milijard dolarjev letno. Ocarinjenih bo 5078 ameriških izdelkov.

V ločeni izjavi je Peking napovedal še 25-odstotne carine na uvoz avtomobilov iz ZDA ter petodstotne na uvoz avtomobilskih delov iz te države. Te carine bodo začele veljati 15. decembra.

Ob tem so v Pekingu poudarili, da so dodatne carine, ki so jih uvedle ZDA, zaostrile ekonomske in trgovinske napetosti med državama. So tudi v nasprotju dogovori obeh predsednikov držav, so prepričani.

Peking se z danes napovedanimi carinami odziva na odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki bo v dveh krogih, s 1. septembrom in 15. decembrom, dodatno ocarinil še 300 milijard dolarjev vreden kitajski uvoz v ZDA.

Na srečanju na Japonskem junija letos sta se Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping dogovorila o nadaljevanju trgovinskih pogajanj, ki naj bi končala dolgotrajno trgovinsko vojno med največjima gospodarstvoma na svetu. Državi sta si medsebojno naložili visoke carine na 360 milijard dolarjev dvostranske menjave - ZDA je ocarinila za 250 milijard dolarjev kitajskega blaga, Kitajska pa 110 milijard dolarjev ameriškega.