Putin je dejal, da je naročil analizo »stopnje ogroženosti naše države, ki je nastala z dejanji ZDA«, ter naročil celovite ukrepe za »pripravo sorazmernega odziva«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriško obrambno ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da so uspešno preizkusili manevrirno raketo srednjega dosega tomahawk, ki je bila prepovedana na podlagi pogodbe INF med ZDA in Rusijo o prepovedi raket srednjega dosega (INF) iz leta 1987. To je bil prvi ameriški preizkus tovrstne rakete po dokončni odpovedi pogodbe INF.

Putin je danes na seji vlade dejal, da je ameriška izstrelitev rakete tomahawk MK-41 potrdila predhodne sume, da so ZDA nameravale rakete namestiti v Evropi. Moskva možnost namestitve ameriških raket na Poljskem in v Romuniji ocenjuje kot grožnjo, na katero je treba odgovoriti.

Zaradi izjav ameriških predstavnikov in načrtov ZDA za razvoj in nameščanje raket srednjega dosega sta Moskva in Peking v četrtek zahtevala sklic seje VS ZN. Predlagata, da naj petnajstčlanski VS ZN razpravlja o »grožnji mednarodnemu miru in stabilnosti«.

Po mnenju Moskve Washington s preizkusom manevrirnih raket krepi vojaške napetosti, Peking pa je ocenil, da se bo začela nova oboroževalna tekma.