Četrtkova odločitev Seula o odstopu od obveščevalnega pakta s Tokiom je bil zadnji v nizu ukrepov in protiukrepov med državama, ki sta se znašli v diplomatskem sporu. Temu je botrovala lanska odločitev južnokorejskega vrhovnega sodišča, da morajo japonska podjetja plačati odškodnino prisilnim delavcem iz časa japonske kolonialne vladavine na Korejskem polotoku med letoma 1910 in 1945.

Pakt o izmenjavi vojaških obveščevalnih podatkov, ki sta ga Južna Koreja in Japonska sklenili leta 2016, se je nanašal predvsem na informacije o severnokorejskem raketnem in jedrskem programu. Južna Koreja bo po odstopu od njega sedaj uporabljala tristranski kanal za delitev informacij, v katerem bodo posrednik ZDA, je danes sporočil za nacionalno varnost pristojni uradnik v predsedniški palači v Seulu Kim Hyun-chong.

Južna Koreja bo okrepila obrambne zmožnosti

Dodal je, da bo Južna Koreja tudi okrepila svoje obrambne zmožnosti, s povečanjem obrambnega poračuna in pridobitvijo strateško pomembnega imetja, vključno v vojaškimi sateliti. S tem bo lahko bolje spremljala dejavnosti Severne Koreje, je še povedal omenjeni vir.

Korak nazaj od četrtkove odločitve so v Seulu storili, potem ko je nad njo razočaranje izrazil ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Južna Koreja in Japonska sta pomembni ameriški zaveznici v regiji, kjer ima prevladujoč vpliv Kitajska in kjer leži z jedrskim orožjem oborožena Severna Koreja.

A odnose med Seulom in Tokiom že desetletja obremenjuje nekdanja japonska kolonialna vladavina na Korejskem polotoku. Japonska trdi, da je s sporazumom o normalizaciji odnosov med državama iz leta 1965 in tedanjim znatnim finančnim prispevkom dejansko poravnala vse zahtevke po reparacijah, s čimer se očitno v Južni Koreji ne strinjajo.